Skoči do osrednje vsebine

Dvostranski odnosi z Argentino in drugimi državami akreditacije

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

Argentina je Slovenijo priznala 16. januarja 1992. Skupaj s Čilom in Urugvajem je bila ena prvih držav regije, ki je priznala Republiko Slovenijo. Diplomatski odnosi so bili vzpostavljeni 13. aprila 1992, Republika Slovenija pa je svoje veleposlaništvo v Buenos Airesu odprla 24. septembra 1994.

Odnosi med državama so dobri, prijateljski in pozitivni ter se postopoma poglabljajo. Pomembno os bilateralnih odnosov predstavlja slovenska skupnost v Argentini, ki šteje okoli 30.000 Slovencev in njihovih potomcev.

Na območju, za katerega je veleposlaništvo pristojno (Argentina, Čile, Paragvaj, Peru in Urugvaj), delujejo trije častni konzuli (Buenos Aires, Mendoza, Bariloče) ter po eden v Santiagu de Čile (Čile), Asunciónu (Paragvaj), Limi (Peru) in Montevideu (Urugvaj).

Več novic o dvostranskih odnosih Slovenije z državami v pristojnosti Veleposlaništva Buenos Aires najdete pri posamezni državi v zbirki Države.

Povezane teme

  • Slovenci v Južni Ameriki

    V Južni Ameriki po ocenah živi več kot 30 tisoč oseb slovenskega rodu. Največ jih je v Argentini, manjše skupnosti pa živijo tudi v drugih južnoameriških državah. Priseljevali so se v treh valovih – pred prvo svetovno vojno, med obema vojnama in po drugi svetovni vojni. Še danes so zelo aktivni, posebej pripadniki povojnega vala in njihovi potomci, organizirani so v številna društva, prav tako marsikje organizirajo slovensko sobotno šolo, na ta način uspešno ohranjajo znanje slovenskega jezika in narodno pripadnost tudi med mladimi.