Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Velika skupina otrok in učitelj. Vsi plešejo.

Ukrajinski otroci na Debelem rtiču. | Avtor: ITF Ustanova za krepitev človekove varnosti

Oborožen konflikt v Ukrajini ima uničujoče posledice za vse ljudi in predvsem najbolj kritično skupino - mladostnike. Po podatkih UNIAN je življenje izgubilo že skoraj 13.000 ljudi, preko 27.000 posameznikov pa je utrpelo poškodbe, zaradi česar potrebujejo primerno zdravstveno rehabilitacijsko oskrbo. Poleg fizičnih posledic, se številni soočajo s travmatičnimi izkušnjami, ki so izgubili bližnje, dom itd.
Po podatkih Organizacije združenih narodov več kot 100.000 otrok iz vzhodne Ukrajine potrebuje psihosocialne pomoč zaradi hudih grozodejstev in travmatskih izkušenj.

V letu 2019 je 64 otrok med 7 in 14 let iz Ukrajine pripotovalo na Debeli rtič, kjer so sodelovali v programu psihosocialne rehabilitacije, kar je prispevalo k izboljšanju njihovega zdravjau in splošnegam počutja.

Program psihosocialne rehabilitacije je vključeval skupinsko in individualno terapijo, cirkuške aktivnosti, prostočasne dejavnosti, kot so vožnja s kajakom, izlet v Koper, popoldanske dejavnosti, tečaj plavanja itd. Ker udeleženci projekta prihajajo iz družin, kjer so izkusili tegobe konflikta in so hkrati izpostavljeni revščini, jim terapija pogosto predstavlja novo upanje in videno alternativo, kaj lahko dosežejo v prihodnje, kar so zapisali v pisnih zahvalah. V letu 2020 rehabilitacija ni bila izvedena zaradi pnademije Covid-19.