Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Cilj projekta je trajnostno prispevati k dobremu zdravstvenem stanju deklice Natalije, ki je kot žrtev oboroženega konflikta v Ukrajini leta 2015 utrpela težke poškodbe, in ji s tem olajšati vključitev v družbo. Natalija je v eksploziji leta 2015 utrpela trajne poškodbe noge in izgubila mamo. V sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Slovenije v Kijevu in Univerzitetnim rehabilitacijskim inštitutom Republike Slovenije - Soča (URI - Soča) je ITF ob podpori donatorjev v letih 2015-2020 v Sloveniji uspešno izvedel pet faz fizične rehabilitacije in zadnja leta tudi psihosocialne rehabilitacije za deklico Natalijo. Tudi v okviru tega projekta je Natalija nadaljevala z zdravstveno rehabilitacijo v URI - Soča.

Deklica je uspešno zaključila zdravstveno rehabilitacijo, kjer je dobila novo protezo, prav tako pa je bila deležna fizioterapij. Strokovnjaki URI-Soča so močno in trajnostno okrepili zdravstveno stanje deklice, ki je prestala številne faze rehabilitacije. Nova proteza ne ponuja zgolj samo fizične izboljšave, ampak omogoča normalen razvoje deklice v zdravo in samostojno mladostnico. V primeru Natalije je to toliko bolj pomembno, saj gre za žrtev oboroženega konflikta in leta 2015, v letu 2022 pa je morala zapustili domovino zaradi pojava vojne v Ukrajini. Deklica je dobila status begunke v Sloveniji, kjer tudi obiskuje šolo.