Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Dve ženski, obrnjeni s hrbtom proti kameri, pripravljata hrano v zavetišču.

Priprava hrane v zavetišču | Avtor: Slovenska karitas

Slovenska karitas je v sodelovanju s Caritas Lebanon in mednarodnimi organizacijami na terenu izvedla projekt, ki je omogočil 70 ženskam žrtvam nasilja na podlagi spola ter njihovim 82 otrokom celostno oskrbo, zaščito in opolnomočenje v dveh zavetiščih libanonskega karitasa.

Zaradi dolgotrajne vojne v Siriji se je povečalo nasilje na podlagi spola. V državi primanjkuje sredstev za pomoč beguncem.

V okviru projekta je bila zagotovljena varnost z namestitvijo, oskrbo s prehrano, higienskimi pripomočki in obleko ter z zdravstveno oskrbo na skritih lokacijah. Vse ženske in dekleta so prejele dodatne psihosocialne in pravne storitve ter se izobraževale za osnovne veščine (šiviljski, kuharski in frizerski tečaji …), s katerimi bi si lahko poiskale zaposlitev. Projekt je potekal v dveh zavetiščih Caritasa Lebanon (Oak in Cedar) v regiji Mount Lebanon, ki vsako lahko sprejme 80 žensk. Sirskim in drugim begunkam je bila omogočena varna namestitev v zavetiščih na dveh skritih lokacijah. Namestitev jim je omogočala redne obroke hrane, higienske potrebščine, posteljnino, oblačila in čevlje. V zavetiščih je stalno zaposleno izkušeno osebje različnih profilov, ki so bili žrtvam na voljo v sklopu projekta. Opravljali so razgovore z žrtvami, pojasnili storitve, ki so jim na voljo v okviru zavetišča, predlagali rešitve, jih spremljali v bolnišnice in lekarne. Vključene so bile tudi v pripravo individualnega načrta reševanja njihovega problema. Zagotovljena jim je bila tudi zdravstvena oskrba in dostop do zdravil. V sklopu te oskrbe je potekalo tudi ozaveščanje o temah, povezanih z zdravjem. Hkrati se je skrbelo za duševno stanje in zdravje begunk, v sklopu katerih so bile izvedene ocene psihičnega stanja, psihološka svetovanja in psihoterapevtske dejavnosti za otroke. Prejele so tudi pravno pomoč.

Programe opolnomočenja se je zaključilo z izvedbo kuharskih, šiviljskih in frizerskih tečajev. Ker je bil projekt izveden med pandemijo covida-19, so zavetišča sprejela številne preventivne ukrepe za zajezitev virusa. Organizirala so npr. antibakterijsko razkuževanje, razdelila sanitetni material in zgradila in opremila štiri sobe s kopalnicami za izolacijo žensk in deklet, ki so prišla v zavetišča med pandemijo.