Skoči do osrednje vsebine

Zdravstveni sistem prilagajamo, a da bo zdržal je treba še naprej izvajati vse zaščitne ukrepe

Minister za zdravje Tomaž Gantar je danes v izjavi povedal, da si na Ministrstvu za zdravje prizadevamo za vzpostavitev bolj učinkovite organizacije zdravstvenega sistema. Predvsem zaradi tega, da bo v največji meri prilagojen naraščajočemu številu bolnikov s COVID-19. Vendar pa vrha epidemije še ne moremo napovedati.

Zaradi omejenih kadrovskih zmogljivosti smo zmanjšali redni program. Bolnišnice poskušamo povezati vsaj na najbolj ključnih področjih. Opredeljene imamo strokovnjake, ki so na nacionalni ravni določeni kot koordinatorji za področje intenzivno nego, internistične postelje, kirurško dejavnost, da imamo ves čas na razpolago podatek o razpoložljivem prostoru in osebju. Poleg tega na primarni ravni z imenovanjem koordinatorjev omogočamo boljše pokrivanje oskrbe v domovih za ostarele oz. v zavodih socialnega varstva. Gre za kritične točke, kjer so lahko najhujše posledice in jih je zato treba natančneje spremljati.

Do danes smo na Ministrstvu za zdravje izdali več kot 50 navodil izvajalcem zdravstvenih storitev. Po eni strani prilagajamo zdravstveni sistem, a da bo zdržal je treba še naprej izvajati vse zaščitne ukrepe. Nove ukrepe težko napovedujemo, saj je odvisno od trenda naraščanja bolnikov.

Za bolnike s COVID-19 imamo pripravljenih 539 bolniških postelj (zasedenih 72), možno povečanje do 1000 na račun rednih programov. Intenzivna terapija ima na razpolago 56 postelj (zasedenih 14).

Sicer pa smo po številu testiranj pri vrhu držav. Trend naraščanja okuženih z novim koronavirusom smo uspeli nekoliko umiriti. Vendar naj opozorimo, da se situacija lahko hitro poslabša in postane neobvladljiva.

Do danes je bilo skupno opravljenih 16113 testiranj, od tega je bilo skupno 528 pozitivnih testov. Med zdravstvenimi delavci je 73 oseb okuženih z novim koronavirusom, vsi so umaknjeni iz delovnega procesa.