Skoči do osrednje vsebine

Zaprte osebe v delovni terapiji izdelujejo zanimive unikatne izdelke

V zavodih za prestajanje kazni zapora v sklopu projekta Razvoj delovnih kompetenc zaprtih oseb uspešno poteka delovna terapija, rezultat katere so številni zanimivi izdelki izpod rok zaprtih oseb. V Zavodu za prestajanje kazni zapora Ig so v zadnjem obdobju nastajale naprstne lutke, v Zavodu za prestajanje mladoletniškega zapora in kazni zapora Celje pa različni mozaiki.

Pred ženskim zaporom smo v torek, 17. oktobra 2023, gostili prav posebne obiskovalce, saj so nas obiskali otroci iz lokalnega vrtca. Otroci so ob obisku v dar prejeli unikatne naprstne luke. Te so posebej za njih izdelale zaprte ženske, ki obiskujejo delovno terapijo pod strokovnim vodstvom terapevtke iz Centra za dopisno izobraževanje (CDI) Univerzum.

V sklopu spoznavanja lokalnega okolja so se v vrtcu Ig odločili, da obiščejo zunanje dvorišče ženskega zapora na Igu. Izvedeli so nekaj zanimivosti o gradu ter se na otrokom prijazen način spoznali s poklicem pravosodni policist. Pokazali smo jim službena vozila in opremo, ki jo pri svojem delu uporabljajo pravosodni policisti, svoje spretnosti pa jim je pokazala tudi psička Amy, ki je usposobljena za odkrivanje prepovedanih snovi v zaporih. Za otroke in njihove spremljevalce smo z obiskom poskrbeli za zanimivo izkušnjo.

V celjskem zaporu smo v obdobju od 4. septembra do 11. oktobra 2023 izvedli dvanajsto delovno terapijo v okviru projekta, ki je sofinanciran iz Evropskega socialnega sklada. Udeleženci so se v tem času preizkušali na različnih področjih ustvarjalnosti, vključno z modeliranjem gline, kaligrafijo, risanjem in slikanjem na platno, izdelavo novoletnih voščilnic ter obdelavo in poslikavo lesa z izdelavo ravnotežnostnih kock Dobra roka. V sodelovanju z izvajalcem - Ljudsko univerzo Celje, smo uspešno izvedli 12 srečanj, pri čemer je bila tema zadnje delovne terapije posvečena mozaiku. Za deset udeležencev je bila ta tehnika izziv, saj zahteva izjemno natančnost, osredotočenost in potrpežljivost. Udeleženci so pod strokovnim vodstvom izvajalke delovne terapije ustvarili prave mojstrovine. Vsak udeleženec je izdelal svoj mozaik, nato pa so se združili v skupinsko delo. Ustvarili so skupinske mozaike na pohištvu, ki je bilo namenjeno odpisu, ter mu vdahnili novo življenje. S tem so pokazali svoje spretnosti in dokazali, da je skupinsko delo v okviru delovne terapije izjemno koristno, navdušenje nad lastnimi dosežki pa neprecenljivo.