Skoči do osrednje vsebine

Zaključena nadgradnja železniškega odseka Poljčane–Slovenska Bistrica

Poljčane, 25. november 2019 – s simbolično obeležitvijo se je zaključila več kot 40 milijonov vredna nadgradnja železniškega odseka med Poljčanami in Slovensko Bistrico. Osrednja govornica dogodka je bila podpredsednica Vlade Republike Slovenije in ministrica za infrastrukturo mag. Alenka Bratušek.

V mesecu septembru 2019 so bila zaključena gradbena dela projekta nadgradnje železniške proge Poljčane­–Slovenska Bistrica, ki so se izvajala od sredine leta 2017. Dela je sofinancirala tudi Evropska unija v okviru Instrumenta za povezovanje Evrope v višini 11,9 milijona evrov. 

Z izvedbo projekta sta bili urejeni železniški postaji Poljčane in Slovenska Bistrica, ki se ponašata s prenovljenimi peroni za potnike, ki imajo sedaj lažji in varnejši dostop prilagojen gibalno oviranim osebam. Na železniški postaji v Poljčanah sta zgrajena dva nova perona, postajno poslopje ima prenovljeno fasado, ob postaji pa so urejena tudi nova parkirišča. Velika pridobitev za kraj je nov podvoz v neposredni bližini postaje s podhodom in dvigali za dostop potnikov na perone. V Slovenski Bistrici je železniška postaja dobila prenovljen otočni peron z novim podhodom in dvigali, posodobljene prostore postaje, urejeno manjše parkirišče ob postajnem platoju in večje parkirišče na zahodni strani postaje. Prestavitev regionalne ceste v Spodnji Brežnici na vzhodni rob železniške proge je povečala tako varnost v prometu kot tudi pretočnost, saj tam cesta več ne prečka proge na dveh nivojski prehodih. Zgrajen je bil tudi 92,5 metrov dolg nadvoz, ki omogoča dostop do stranske lokalne ceste v in iz smeri naselja Spodnje Brežnice.

Z nadgradnjo 3,19 kilometrov dolgega odseka med Poljčanami in Slovensko Bistrico, ki je zajemala celotno zamenjavo tirne grede, pragov, tirnic, kretnic in vozne mreže, je povečana osna obremenitve proge, s čimer se odpravlja ozko grlo glede kategorije proge, povečuje prepustna in prevozna zmogljivost proge ter krajšajo vozni časi vlakov. Na odseku med Poljčanami in Slovensko Bistrico bo izvedena še nadgradnja signalnovarnostnih in telekomunikacijskih (SVTK) naprav ter uveden sistem ETCS.