Skoči do osrednje vsebine

Vročitev odpovedi pogodbe o zaposlitvi na oglasnem mestu le izjemoma

Na Inšpektoratu za delo smo bili seznanjeni z domnevnimi zlorabami, povezanimi s prenehanjem delovnega razmerja tujcem, ki na delo niso mogli priti zaradi sicer opravičljivih razlogov (karantena, odhod v tretjo državo, kjer imajo stalno prebivališče, in posledično nezmožnost vrnitve).

V posameznih primerih naj bi delodajalci tujcem izredno odpovedali pogodbe o zaposlitvi zaradi domnevno neopravičene odsotnosti z dela – delavce naj bi odjavili iz socialnih zavarovanj, odpoved pa jim vročili kar z objavo na oglasnem mestu na sedežu delodajalca. Inšpektorat za delo opozarja, da je tak način vročanja (v zaprti ovojnici) dopusten le, če delavec nima niti stalnega niti začasnega prebivališča v Sloveniji, ali če delavec ni znan na naslovu iz pogodbe o zaposlitvi oziroma na naslovu, ki ga je pisno sporočil delodajalcu. Kršitev navedenega je opredeljena kot prekršek.

Inšpektorat ob tem dodaja, da se lahko delavec, če bi delodajalec kršil postopek pri odpovedi pogodbe o zaposlitvi, obrne na Inšpektorat za delo. Utemeljenost razloga za odpoved pa presoja delovno sodišče. Ob tem pojasnjujemo, da roki v sodnih postopkih (z izjemo nujnih zadev) trenutno sicer ne tečejo (na podlagi Zakona o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19)), da pa bodo lahko delavci varstvo pravic pred delovnim sodiščem uveljavljali kasneje, ko bodo ukrepi po navedenem zakonu prenehali veljati (po prenehanja razlogov zanje, kar ugotovi Vlada Republike Slovenije s sklepom, ki ga objavi v Uradnem listu Republike Slovenije), kar je v skladu z zakonom najkasneje 1. julija 2020.