Skoči do osrednje vsebine

Uspešno zaključeni 5. Dnevi Latinske Amerike in Karibov

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve, skupaj z Blejskim strateškim forumom, letos že petič organizira Dneve Latinske Amerike in Karibov (Dnevi LAK), ki so bili prvič organizirani leta 2018 v želji poglobiti odnose in okrepiti sodelovanje, posebno na področjih, kjer imata obe strani največji interes, kot so zeleni prehod, boj proti podnebnim spremembam, upravljanje z vodami in digitalizacija.

Dnevi LAK so organizirani kot serija več dogodkov skozi leto, letos z dvema osrednjima. Prvi, ki je potekal od 10. do 12. maja, je bil namenjen predstavitvi slovenskih aktivnosti, inovativnih rešitev in najboljših praks na področju upravljanja z vodami in uporabe digitalnih orodij pri tem. Večji del programa je potekal v obliki obiskov posameznih institucij in organizacij, kjer so gostje z ogledom na terenu prakse bolje spoznali. Tako so med drugim obiskali Center odličnosti Space.si in urbani čebelnjak, ki se nahaja na Cankarjevem domu v Ljubljani in predstavlja del prizadevanj na področju prehranske varnosti. Udeleženci Dnevov LAK so si ogledali tudi Morsko biološko postajo Nacionalnega instituta za biologijo in Pomorski muzej v Piranu ter obiskali podjetje Innte Kinetic skupaj s tehnološkim partnerjem CMC Group d.o.o iz Logatca ter Center odličnosti InnoRenew v Izoli.

Del Dnevov LAK je potekal na Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve, in sicer je bil namenjen srečanju in izmenjavi stališč, predstavitvam slovenskih zunanjepolitičnih prioritet, ki se nanašajo predvsem na prioritete na področjih vode, podnebnih sprememb, digitalizacije in aktivnostim v mednarodnih organizacijah. Tematiko digitalizacije je poleg ministrstva predstavila tudi predstavnica Mednarodnega centra za raziskave umetne inteligence (angleško International Research Centre on Artificial Intelligence - IRCAI), ki deluje pod okriljem Organizacije združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (angleško United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization - UNESCO). Dneve LAK je virtualno odprl državni sekretar Samuel Žbogar, na ministrstvu pa je udeležence iz desetih držav pozdravila generalna sekretarka, veleposlanica Renata Cvelbar Bek. Poseben gost srečanja je bil veleposlanik Vojko Volk, svetovalec za zunanjo politiko v Kabinetu predsednika vlade.

Terenski obiski kot tudi razprava na ministrstvu sta se izkazali kot izredno dobro orodje tako za izmenjavo in zbližanje stališč kot tudi za predstavitev dosežkov Slovenije in njene odličnosti na področju znanosti ter možnosti konkretnega sodelovanja, vključno z gospodarskim. Na ta način so lahko predstavniki držav regije Latinske Amerike in Karibov, s katerimi imamo redkeje stike, Slovenijo prepoznali tudi kot zeleno, prijazno in zanimivo turistično destinacijo.