Skoči do osrednje vsebine

Uradni obisk predsednika švedskega parlamenta

Na povabilo predsednika Državnega zbora mag. Dejana Židana je bil od 25. do 27. junija 2019 na uradnem obisku v Republiki Sloveniji predsednik Parlamenta Švedske dr. Andreas Norlen.
vpisovanje predsednika švedskega parlamenta v knjigo gostov, za njim stoji predsednik slovenskega državnega zbora v preddverju velike dvorane državnega zbora

Uradni obisk predsednika švedskega parlamenta; Šubičeva 4, Ljubljanavir: DZ RS | Avtor: Matija Sušnik

Po srečanju v državnem zboru je predsednik Parlamenta Švedske uradni obisk nadaljeval v Predsedniški palači; najprej ga je sprejel predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, zatem predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec in nato še minister za zunanje zadeve dr. Miroslav Cerar.

Popoldan sta bila predsednik Državnega zbora in predsednik Parlamenta Švedske slavnostna govornika na okrogli mizi z naslovom Izzivi demokracije in vladavine prava v Evropski uniji, ki je potekala v Hiši EU.

Drugi dan obiska je predsednik Parlamenta Švedske obiskal Muzej novejše zgodovine. Sledil je sprejem v Državnem zboru pri vodjih poslanskih skupin in nato še pri predsedniku Odbora za zunanje zadeve Matjažu Nemcu ter koordinatorju za Zahodni Balkan na Ministrstvu za zunanje zadeve Petru Grku.