Skoči do osrednje vsebine

Uradni obisk predsednika Republike Severne Makedonije

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in gospa Tanja Pečar sta na uradnem obisku v Republiki Sloveniji gostila predsednika Republike Severne Makedonije Steva Pendarovskega s soprogo gospo Elizabeto Gjorgievsko.
predsedniška para s pribočnikom hodila mimo otrok z zastavicami na sprejemu z vojaškimi častmi na Kongresnem trgu

Uradni obisk predsednika Republike Severne Makedonije s soprogo | Avtor: STA; vir: UPRS.

Po uradnem sprejemu z vojaškimi častmi je predsednik Pendarovski položil venec k Spomeniku vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam na Kongresnem trgu v Ljubljani.  Obisk sta predsednik Pahor in predsednik Pendarovski nadaljevala s pogovorom na štiri oči, sledili so plenarni pogovori med delegacijama Republike Slovenije in Republike Severne Makedonije
pod vodstvom obeh predsednikov.

Drugi dan obiska se je visoki gost srečal še s predsednikom Državnega zbora Republike Slovenije ter predsednikom Vlade Republike Slovenije.

V okviru uradnega obiska je bil pripravljen damski program. Gospa Tanja Pečar in gospa Elizabeta Gjorgievska sta obiskali Ptuj in si ogledali ptujski grad, obiskali Varstveno delovni center in bivalno enoto Društva Sožitje Ptuj.
V Arheološkem parku Panorama sta v imenu predsednikov odkrili klop prijateljstva med obema državama. Klop na Ptuju je že sedemnajsta klop prijateljstva, ki jih Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor s svojimi gosti odkrije ob uradnih obiskih predsednikov v Sloveniji in so trajen spomin na srečanja in dobre, prijateljske odnose.