Skoči do osrednje vsebine

Uradni govorci slovenskega predsedovanja Svetu EU

Bliža se datum, ko bo Slovenija od Portugalske prevzela predsedovanje Svetu EU. Znani so uradni govorci in govorke predsedovanja, ki bodo skrbeli za načrtovanje in izvedbo komuniciranja dogodkov v Sloveniji, obenem pa tudi vsebinsko podpirali komuniciranje v tujini.

Kot je to običajna praksa predsedujočih držav, poznamo t. i. glavne oz. politične govorce in uradne govorce. Glavni oz. politični govorci so predsednik vlade, ministrice in ministri (državni sekretarke in sekretarji) ter stalni predstavnik veleposlanik in namestnica stalnega predstavnika v Bruslju. Ti podajajo ključna politična stališča na novinarskih konferencah, v intervjujih in izjavah za medije.

Uradni govorci in govorke pa so predstavniki za odnose z javnostmi predsedujoče države in so prvi kontakt za novinarje in medije v zvezi z vsebinami, vezanimi na slovensko predsedovanje Svetu EU. Njihova naloga je načrtovanje in izvajanje različnih komunikacijskih aktivnosti s področja predsedovanja, priprava vsebin za komuniciranje ter upravljanje odnosov z mediji (odgovarjanje na novinarska vprašanja, neformalno brifiranje, vodenje novinarskih konferenc in drugih medijskih aktivnosti).

Vladni uradni govorec slovenskega predsedovanja Svetu EU je kontakt za medije za horizontalne prednostne naloge vlade in dogodke predsedovanja, ki so organizirani na najvišji ravni Vlade RS ali predsednika vlade. Obenem vodi komuniciranje slovenskega predsedovanja in skupino uradnih govorcev. Uradni govorci ministrstev in vladnih služb so glavni kontakt za prednostne naloge in vsebine posameznih resorjev/služb. Resorni uradni govorci tudi skrbijo za načrtovanje in izvedbo komuniciranja dogodkov v Sloveniji (npr. vodijo novinarske konference po neformalnih ministrskih srečanjih v Sloveniji), obenem pa tudi vsebinsko podpirajo komuniciranje v tujini.

Seznam uradnih govorcev in govork slovenskega predsedovanja Svetu EU 2021 (posodobljen 31. 5. 2021)