Skoči do osrednje vsebine

Tvegane spletne strani pri nakupu prehranskih dopolnil

Zdravstveni inšpektorat zaznava pojav posameznih spletnih strani, ki oglašujejo prodajo prehranskih dopolnil, s čimer pa bi bila potrošniku lahko povzročena škoda. Zdravstveni inšpektorji tako opozarjajo potrošnike, da nakup prehranskih dopolnil preko posameznih spletnih strani, lahko predstavlja tveganje za zdravje potrošnikov. Naziv in naslov ponudnika ni znan, kar onemogoča izvedbo inšpekcijskega nadzora. Tako ni možno preveriti sledljivost izdelkov, ki je eden od ključnih elementov zagotavljanja varnosti živil. Predstavljanje teh izdelkov je zavajajoče, saj vključuje prepovedane zdravstvene in prehranske trditve, ki se nanašajo na preprečevanje, zdravljenje ali ozdravljenje bolezni, izgubo telesne teže in podobno.

Pomanjkljivosti na tveganih spletnih straneh

  • Potrošniku ne razpolaga s potrebnimi informacijami o ponudniku, med drugim ne poznajo naziva in naslova podjetja, zato potrošniki ne morejo vedeti, s kom sklenejo pogodbo o nakupu.
  • Spletne strani so lahko namenoma registrirane izven območja Evropska unija, da je nadzornim organom otežen oziroma onemogočen uradni nadzor.
  • Manjkajo obvezne informacije o živilih, kot so navedba vseh sestavin in informacije o sestavinah, denimo alergenih, ki lahko škodujejo zdravju pri nekaterih skupinah potrošnikov, navedba priporočenega dnevnega odmerka, količine posameznega vitamina in minerala ali snovi s hranilnim ali fiziološkim učinkom izražena na priporočeno dnevno količino oziroma odmerek, podatek o nosilcu živilske dejavnosti, ki je odgovoren za informacije o živilu, navedba predpisanih.
  • Informacije za potrošnike so zavajajoče, niso točne, jasne in so potrošnike nerazumljive. 
  • Zdravstvene trditve, kot denimo navajanje stopnje ali količine izgubljene telesne teže, zmanjšanje obsega pasu v cm, pomoč pri artritisu, pomoč v boju proti raku, lajšanje bolečin v sklepih, učinek proti anksioznosti in depresiji, proti epileptičnim napadom, zdravljenje diabetesa, blaženje simptomov shizofrenije.

Sporno oglaševanje in predstavljanje prehranskih dopolnil je mogoče zaznati na spletnih straneh, na družabnih omrežjih, kot sta Facebook in Instagram, preko elektronske pošte uporabnika ali telefona. Pri prodaji in oglaševanju izdelkov se ponudniki pogosto sklicujejo na sodelovanje v raznih državnih programih, povezanimi z varovanjem zdravja, z namenom hujšanja, znižanja holesterola, ki pa v resnici ne obstajajo.  Vsi državni programi, povezani z varovanjem zdravja, denimo SVIT, DORA so podrobno predstavljeni na spletnih straneh državnih inštitucij, potrošniki pa so o njih obveščeni po pošti. Verodostojnost državnih programov je možno vedno preveriti preko spletnih strani inštitucij ali državnih organov ali po telefonu.

Zdravstveni inšpektorat zato potrošnike opozarja, da je lahko nakup prehranskih dopolnil preko tako imenovanih tveganih spletnih strani oziroma na podlagi ponudb preko družabnih omrežij, elektronskih poštnih predalov ali telefona, kjer ponudnik ne razkrije svoj identitete, torej naziva in naslova podjetja oziroma se je ne da preveriti, lahko za potrošnika tvegano dejanje tako z zdravstvenega kot finančnega vidika. Nakup tovrstnih izdelkov zato inšpektorji močno odsvetujemo.

Spletna stran

Spletna stran