Skoči do osrednje vsebine

Udeležba URSJV na vaji državnega pomena »Vaja nesreča v NEK 2019«

Predstavniki URSJV so se v petek, 29. novembra 2019 udeležili vaje državnega pomena »Vaja nesreča v NEK 2019«, na kateri se je preverjalo pripravljenost na morebitno nesrečo v NEK (Nuklearni elektrarni Krško).
V sredini zemljevida je Jedrska elektrarna Krško in okoli elektrarne so vrisane tri krožnice območij - 3, 10 in 25 kilometrov.

Slika območij okoli Jedrske elektrarne Krško

Predstavniki URSJV so se v petek, 29. novembra 2019 udeležili vaje državnega pomena »Vaja nesreča v NEK 2019«, na kateri se je preverjalo pripravljenost na morebitno nesrečo v NEK (Nuklearni elektrarni Krško). Vaja je potekala v Izobraževalnem centru zaščite in reševanja na Igu, poleg URSJV pa so v njej sodelovali predstavniki številnih ministrstev, policije, civilne zaščite ter predstavniki občin Krško in Brežice in NEK (podroben seznam udeležencev).

Tokratna vaja državnega pomena iz področja pripravljenosti na jedrsko nesrečo je bila letos za razliko od tovrstnih predhodnih vaj, ki so običajno pokazne vaje, izvedena kot teoretična vaja. Prednost teoretične izvedbe vaje je bila, da so imele številne organizacije, ki so vključene v odziv ob jedrski nesreči v NEK tako na obratni, lokalni, kot na državni ravni, možnost skozi namišljen scenarij preveriti svoje načrte zaščite in reševanja, načrte dejavnosti in usklajenost ukrepanja, ter tudi že med samo vajo sproti izmenjati mnenja in iskati rešitve za ključne skupne izzive na področju pripravljenosti na jedrsko nesrečo v NEK.

Vaja je bila iz strani udeležencev sprejeta zelo pozitivno in je bila prepoznana kot dobro izhodišče za tovrstne vaje tudi v prihodnje.