Skoči do osrednje vsebine

Srečanje ministrov in predstavnikov Mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco pod okriljem UNESCO

13. februarja je na Institutu »Jožef Stefan«, na katerem je ustanovljen Mednarodni raziskovalni center za umetno inteligenco pod okriljem UNESCO (IRCAI), potekalo srečanje s tremi ministri, in sicer z ministrico za zunanje zadeve in podpredsednico Vlade RS, gospo Tanjo Fajon, z ministrom za visoko šolstvo, znanost in inovacije, dr. Igorjem Papičem, in z ministrico za digitalno preobrazbo, dr. Emilijo Stojmenovo Duh.

IRCAI (angleško International Research Centre of Artificial Inteligence) je Vlada Republike Slovenije ustanovila leta 2020 po tem, ko so države članice na generalni konferenci UNESCO novembra 2019 soglasno in z veliko podporo potrdile ustanovitev IRCAI. Namen srečanja je potekal v izmenjavi mnenj in v duhu nadaljevanja pozitivnega sodelovanja, ki je že bilo vzpostavljeno v prvih treh letih delovanja centra. Na sestanku so bile predstavljene vsebine vezane na ključne rezultate, ki jih je IRCAI dosegel v mednarodnem in domačem prostoru. Prepoznavnost centra sega od industrije do akademije, in učinek le-te in ostalih dosežkov je mogoče bistveno povečati v sodelovanju s tremi prisotnimi ministrstvi.

Predstavitev dosežkov in identificiranih priložnosti je potekala z vidika sodelovanja z UNESCO, sodelovanja z mednarodnimi deležniki s področja umetne inteligence in trajnostnega razvoja, s poudarkom na ciljih Nacionalnega programa spodbujanja razvoja in uporabe umetne inteligence ter novih sodelovanj z ministrstvi, z drugimi ustanovami v Sloveniji, z Evropsko komisijo in z mednarodnimi institucijami in pobudami. Osrednja točka pogovora je bil pregled možnosti uveljavitve Republike Slovenije v mednarodnem prostoru na področju umetne inteligence, še posebej v povezavi s trajnostnim razvojem, ki je rdeča nit delovanja IRCAI.

Glavni poudarki sestanka so bili na povečanju medresorskega sodelovanja, ureditvi IRCAI organizacijske strukture ter vključevanju več deležnikov iz Slovenije. Posebej izpostavljen je bil pomen IRCAI v povezavi z interdisciplinarnostjo v znanosti z upoštevanjem etičnih standardov v zvezi z umetno inteligenco.