Skoči do osrednje vsebine

Slovenijo obiskali nizozemski strokovnjaki s področja spremljanja izkušenj pacientov

Danes so Ministrstvo za zdravje obiskali strokovnjaki iz Nizozemske s področja spremljanja izkušenj pacientov pri zdravstveni obravnavi. Strokovnjaki prihajajo iz nacionalnega inštituta za raziskave na področju zdravstvenih storitev na Nizozemskem (NIVEL).

Po dveh letih aktivnega sodelovanja s nizozemskimi strokovnjaki, se naše skupno delo na področju projekta Prems & Proms zaključuje (gre za projekt spremljanja izkušenj pacientov z zdravstveno obravnavno in izkušenj pacientov z izidi zdravljenja). Ob zaključku skupnega dela na projektu so se srečali z državno sekretarko prim. Simono Repar Bornšek na temo vzpostavitve krovne organizacije, ki bi združevala paciente.

Sestanka so se udeležili tudi predstavniki pacientov iz organizacij: EuropaColon Slovenija, Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije, Mreža NVO s področja zdravja 25x25, Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije, Društvo za fibromialgijo, Društvo psoriatikov Slovenije, Društvo revmatikov Slovenije, Društvo Trepetlika (društvo bolnikov s parkinsonizmom in drugimi ekstrapiramidnimi motnjami), Društvo ledvičnih bolnikov JV regije, Zveza društev ledvičnih bolnikov Slovenije, Zveza koronarnih društev in klubov  Slovenije ter Društvo hemofilikov Slovenije itd.

Namen pobude Ministrstva za zdravje je spodbuditev oblikovanja Zveze združenj pacientov, ki bo reprezentativna in bo spodbujala ter omogočala bolj učinkovito zastopanje interesov pacientov s podajanjem predlogov in mnenj za ureditev ali spremembo posameznega vprašanja na nacionalni ravni - za pacientom prijazno in vključujoče zdravstveno varstvo. Zagotavljanje zdravstvene oskrbe, ki je odzivno in osredotočeno na paciente je pomemben cilj zdravstvenega sistema v Sloveniji.