Skoči do osrednje vsebine

Sestanek s Slovensko-avstralskim akademskim združenjem

Peter Česnik, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu, se je v okviru svojega gostovanja v Avstraliji v torek, 12. novembra, v prostorih Univerze Melbourne sestal s predstavniki Slovensko-avstralskega akademskega združenja.

SAAA (Slovenian-Australian Academic Association) vodi dr. Kaja Antlej, profesorica na Deakin univerzi, srečanje z ministrom pa je organiziral John Hajek, pripadnik druge generacije slovenskih priseljencev v Avstraliji.

Na srečanju je predstavil zajetno serijo drobnih knjižic za učenje slovenščine za otroke, ki so jo sestavili člani združenja. V pogovoru je združenje ministru predstavilo svoje delovanje, beseda pa je seveda nanesla tudi na iskanje poti za ohranjanje slovenstva v tej državi ter krepitev stikov z matično domovino tudi na področju izobraževanja in znanosti.

Združenje šteje že več kot 50 članov in ima sekcije oziroma »sodelavce« v Melbournu, Sydneyu, Brisbanu, Maleziji, na Novi Zelandiji in še kje.

Sestavljajo ga večinoma izobraženci, ki so v Avstralijo prišli pred kratkim, veseli pa, da je med člani in tudi v vodstvu kar nekaj potomcev »starih« izseljencev. Društvo si želi v svoje vrste privabiti čim več univerzitetno izobraženih novih prišlekov iz Slovenije, pa tudi tistih, rojenih v Avstraliji.

Združenje prireja 22. novembra v Sydneyu letno konferenco, ki se je bo predvidoma udeležila tudi Tanya Pliberšek, hči slovenskih priseljencev, sicer dolgoletna ministrica v avstralski vladi, trenutno pa ena najbolj priljubljenih med opozicijskimi politiki oziroma zveznimi poslanci.