Skoči do osrednje vsebine

Transparentnost procesa javnega naročanja v Sloveniji v samem vrhu držav OECD

Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) je v tem tednu na tretji misiji v Ljubljani, katere cilj je soustvariti sistemske rešitve za proces javnega naročanja. Misija se je pričela včeraj, 19. novembra 2019, z obetavno novico, saj se po nedavno objavljenem poročilu OECD “Governance at a Glance”, naša država, po transparentnosti procesa javnega naročanja in javno dostopnih informacijah, uvršča med najbolj razvite članice OECD. V Sloveniji so informacije o postopku, ocenjevalnih kriterijih, pogojih izbire in s tem povezano dokumentacijo, pregledne in javno dostopne.

V sklopu projekta celovite študije sistema javnega naročanja, ki ga v Sloveniji opravljamo že od pričetka leta, so se predstavniki OECD dodobra spoznali z našim sistemom in njegovimi zakonitostmi. Po dveh misijah, so te dni ponovno v Ljubljani, kjer z inovativnimi delavnicami preverjajo svoje ugotovitve in preizkušajo možne pristope, ki bi prispevali, da bi bil proces javnega naročanja še bolj učinkovit in zmogljiv.

Vsekakor je pozitivna novica, da Slovenija sodi v sam vrh članic OECD po transparentnosti sistema, a prostora za izboljšave je še veliko: « Vesel sem, da se Slovenija na področju javnega naročanja uvršča med najbolj razvite. Na tem delamo vsakodnevno in prepričan sem, da bomo z inovativnimi pristopi uvedli marsikatero pomembno spremembo, ki bo sistem javnega naročanja v Sloveniji naredila še bolj učinkovit. Še naprej želimo biti vodilna država na tem področju v mednarodnem merilu.«, je povedal Sašo Matas, generalni direktor Direktorata za javno naročanje.

Enakih misli je tudi Piret Tõnurist, projektna vodja OECD-jeve enote za inovativne spremembe v javni administraciji OPSI (Observatory of Public Sector Innovation): “Veseli nas, da ta projekt izvajamo prav v Sloveniji, zaradi značilnosti sistema javnega naročanja, ki je že sam po sebi visoko transparenten in odprt za novosti in inovativne rešitve. V preteklih mesecih smo pridobili veliko dragocenih informaciji, ki so pokazale možnosti za izboljšave in prepričani smo, da bodo Ministrstvo za javno upravo ter motivirani posamezniki rezultate raziskave in naša priporočila uporabili za še bolj učinkovito izvajanje sistema javnega naročanja.”

Projekt spremembe sistemov financira Služba za podporo strukturnih reform Evropske unije (SRSS), zaključil pa se bo s poročilom, ki bo objavljeno v prvem četrtletju leta 2020.

Objavljano poročilo OECD “Governance at a Glance”