Skoči do osrednje vsebine

Evropski teden promocije testiranja na HIV

Od 22. do 29. novembra poteka Evropski teden promocije testiranja na HIV. Namen kampanje je združiti Evropejce pri osveščanju prebivalstva in zdravstvenega osebja o prednostih testiranja in zgodnjega zdravljenja omenjenih okužb. Geslo tedna testiranja je "Testiraj se. Zdravi. Prepreči."
V Sloveniji je v primerjavi z drugimi evropskimi državami relativno malo testiranih na okužbo s HIV. Tudi zato se mnoge okužbe odkrijejo pozno, kar je ovira za uspešno zdravljenje.

Testiranje na okužbo s HIV se v okviru zdravstvene oskrbe priporoča:
- za vse odrasle, mladostnike in otroke, ki imajo znake in bolezenske težave ali bolezenska stanja, ki bi lahko kazali na okužbo s HIV ali AIDS. To vključuje, a ni nujno omejeno na tuberkulozo in druga stanja, ki so navedena v definicijah okužbe s HIV in aidsa za namene zdravljenja ali epidemiološkega spremljanja,
- za otroke rojene s HIV okuženim materam,
- za paciente ambulant za spolno prenosljive okužbe,
- za paciente z znaki in bolezenskimi težavami spolno prenosljivih okužb,
- za injicirajoče uživalce drog,
- za vse, ki so se izpostavili tveganju okužbe s HIV.
Zaupno testiranje je vsem, ki zanj zaprosijo, vedno na voljo pri izbranem družinskem zdravniku in krito iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Za zdravnika ne predstavlja dodatnega stroška,  saj se testiranje obračuna kot ločeno zaračunljiv material.

Anonimno brezplačno testiranje je dostopno na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana.

Takojšnje testiranje je ključno za uspešno zdravljenje in preprečevanje nadaljnjih okužb.