Skoči do osrednje vsebine

Premier nagovoril mlade zamejce ob zaključku projekta Mreža Alpe Jadran M.A.J.

Predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec je danes v Cankarjevem domu nagovoril zbrane na prireditvi ob koncu dveletnega projekta Mreža Alpe Jadran M. A. J., ki ga je organizirala Slovenska gospodarska zveza iz Celovca.
Predsednik vlade Marjan Šarec je nagovoril mlade zamejce ob zaključku projekta Mreža Alpe Jadran M.A.J.

Predsednik vlade Marjan Šarec je nagovoril mlade zamejce ob zaključku projekta Mreža Alpe Jadran M.A.J. | Avtor: Daniel Novaković, STA

1 / 2

Projekt je namenjen mladim, ki svojo prihodnost zavestno gradijo v slovenskih narodnih skupnostih v Avstriji, Italiji, na Hrvaškem in Madžarskem. Na delavnicah vse leto približno 30 mladih spoznava različne razmere in sisteme podjetništva v vseh štirih državah, predvsem pa navezujejo in prepletajo stike za morebitno poznejše poslovno sodelovanje.

Premier je v nagovoru poudaril, da je ponosen na zgodbo Mreže Alpe Jadran in na povezovanje mladih znotraj projekta. »Ena izmed naših prednosti je, da znamo tuje jezike, smo izobraženi in sposobni ter smo celotnemu svetu dali marsikaj, za kar se danes niti ne ve, da je slovenskega izvora. Česar pa ne izkoristimo vedno, je sodelovanje, saj se vse prevečkrat zapiramo v svoja razmišljanja in ne uresničimo različnih zmožnosti, ki jih imamo. Tudi danes smo tukaj zbrani ljudje z različnimi potenciali, znanji in pogledi na svet – in vi, mladi, ste naše upanje.«

Spomnil je tudi na našo preteklost, na boj za dvojezičnost in ideje o tem, da slovenski narod ne bi smel izražati svoje pripadnosti, svojega jezika. »Slovenija je bila vedno spoštljiva do manjšin sosednjih držav in ve, kaj so njene dolžnosti – ve, kaj je potrebno za dobro sosedsko sodelovanje; bi pa radi, da bi bil ta odnos obojestranski in da bi tudi vi, ki živite onkraj meja Slovenije, bili enako obravnavani.«

»Iz vaših besed, ki smo jih danes slišali, veje predvsem spoštovanje, hvaležnost in neskončno zavedanje, kaj je slovenski jezik in kaj je biti pripadnik slovenskega naroda,« je še nadaljeval in poudaril, da se moramo vsi skupaj potruditi, da bomo dosegli takšno narodno zavednost, ki jo bomo lahko prelili tudi v delovanje države in se hkrati zavedali, da četudi nas ni 50 milijonov, nismo nič manj vredni.

Zbranim mladim je zaželel vse dobro na njihovi nadaljnji poti z mislijo, da le v sodelovanju in z njihovo pomočjo lahko dosegamo zastavljeno.
 

Ob robu
Projekt M. A. J. je namenjen tistim, ki verjamejo, da skupna slovenska pripadnost pomeni vzor odprtosti, sožitja in sodelovanja; ter mladim, ki sprejmejo izziv, da to oblikujejo v tvorni prostor za razvijanje inovacij in podporo napredka s kulturnega, družbenega, ekonomskega in trajnostnega vidika. Mladi, sodelujoči pri projektu M. A. J., prihajajo iz vseh slovenskih dežel. Iz Slovenije, Benečije, Kanalske doline, Goriškega, Tržaškega, avstrijske Koroške, avstrijske Štajerske, Porabja ter iz Gorskega Kotarja na današnjem Hrvaškem.