Skoči do osrednje vsebine

Premier na odprtju zadnjega dela mengeške obvoznice

Predsednik vlade Marjan Šarec je skupaj z županom Občine Mengeš Francem Jeričem, direktorjem DARS-a Tomažem Vidicem, direktorjem Gorenjske gradbene družbe Stanislavom Remicem in prvim županom Občine Mengeš Janezom Perom svečano prerezal trak ter s tem simbolično predal v uporabo še zadnjo tretjino mengeške obvoznice. Mengeška obvoznica je del širšega projekta povezave štajerske avtoceste z gorenjsko avtocesto, s katero se bo mogoče izogniti ljubljanskemu obroču na poti na Gorenjsko oziroma v obratni smeri.

Odprtje zadnjega dela mengeške obvoznice | Avtor: Nebojša Tejić, STA

1 / 2

Ob tej priložnosti je premier v slavnostnem nagovoru povedal, da se strinja z županom Občine Mengeš, ki je v svojem nagovoru izrazil mnenje, da je včasih kar tragično, da se v tej državi na izvedbo tako pomembnih projektov čaka toliko časa. Tudi po premierjevem mnenju je predolgo trajalo do zaključka tega projekta, ki bo razbremenil celotno občino Mengeš.


»Današnji projekt, ki zaključuje ta del, se končuje z grenkim priokusom, kajti čaka še Komenda, čakajo Vodice in čakajo Domžale. In dokler ne bomo zaključili celotne trase, zagotovo ne bomo imeli takšnega veselja, kot bi si želeli,« je še dodal. Premier se zaveda, koliko prizadevanj in truda morajo vložiti župani, da lahko izpeljejo tak projekt in da na koncu pride do tako veselega trenutka, kot se je zgodil danes . Opozoril je tudi na razne civilne iniciative, lastnike zemljišč, presoje vplivov na okolje, birokratsko razmišljanje v pisarnah in druge dejavnike, ki običajno podaljšujejo dokončanje projektov.


»Današnje odprtje je vendarle razlog za veselje, je razlog, da se spomnimo, koliko truda smo dali od sebe vsi tisti , ki smo sodelovali pri tem projektu. Tisti, ki so bili vpleteni v projekt od začetka do danes, vedo, kaj so dali skozi , koliko so se trudili in koliko raznoraznih obljub so slišali, ki potem niso bile uresničene. Danes je razlog za veselje. Že v bližnji prihodnosti pa moramo gledati naprej v Domžale, Komendo in Vodice. Ovir bo veliko, birokracije bo veliko, ampak prepričan sem, da na koncu lahko uspemo.«
Ob koncu nagovora se je vsem prisotnim zahvalil za opravljeno delo in potrpežljivost, da bo središče Mengša končno razbremenjeno tranzitnega prometa.


Ob robu
Obvoznica Mengeš je del nove cestne povezave med Gorenjsko in Štajersko, in sicer na odseku Želodnik–Mengeš–Vodice. Uredba o državnem lokacijskem načrtu za to cesto na odseku Želodnik–Mengeš z obvoznico Mengeš je bila sprejeta leta 2004. Leta 2011 sta bili zgrajeni dve tretjini obvoznice Mengeš, nedokončan je ostal severni del. Za dokončanje obvoznice je bila 8. januarja 2019 sklenjena pogodba z družbo DARS in izvajalcem gradbenih del, Gorenjsko gradbeno družbo, d. d. Izvajalec je dela začel izvajati marca, pogodbeni rok za dokončanje odseka pa je bil deset mesecev od uvedbe del, ki so jih dokončali pred rokom. Dokončanje obvoznice Mengeš je pomembno predvsem za prebivalce Mengša, saj občutno razbremenjuje promet skozi središče tega mesta, s tem pa se izboljšujeta prometna varnost in kakovost njihovega življenja.