Skoči do osrednje vsebine

Predstavljeni novi evropski meroslovni mreži EMN

Na Generalni skupščini Zveze nacionalnih meroslovnih organizacij iz držav članic Evropske unije (angleško European Association of National Metrology - EURAMET) na Dunaju, sta bili predstavljeni dve novi evropski meroslovni mreži (angleško European Metrology Network - EMN), in sicer EMN za zdravo ter vzdržno hrano in EMN za nadzor onesnaženja.

Obe EMN sta bili soglasno potrjeni. V EMN za zdravo in vzdržno hrano sta kot nosilca nacionalnega etalona že vključena dva slovenska inštituta. To sta Institut Jozef Stefan in Nacionalni institut za biologijo.  Sedaj pa pričakujemo vključitev tudi Znanstveno raziskovalno središče Koper.

Zagotavljanje varne in visokokakovostne hrane je bistvenega pomena za zdravje ljudi. Inovacije na področju živilstva pa bodo igrale pomembno vlogo pri zaščiti okolja, zagotavljanju trajnosti in odzivnosti na prihodnje potrebe.

Evropska meroslovna mreža za varno in trajnostno hrano bo spodbujala sodelovanje in usklajevanje v merilni znanstveni skupnosti za izpolnjevanje meroslovnih potreb vzdolž prehranske verige, pri čemer bo delovala v okviru strategije Evropske unije, Od vil do vilic.

Mreža bo spodbujala usklajen pristop k meritvam hrane, referenčnim materialom in standardom, kar bo nacionalnim inštitutom za meroslovje (NMI) in imenovanim inštitutom (DI) po vsej Evropi omogočilo, da se samozavestno ter kakovostno odzovejo na uporabnike in predpise. To bo zagotovilo večjo zaščito državljanov in okolja ter pospešilo odziv na nastajajoče ter prihodnje potrebe po meroslovju.

Vizija EURAMET-a in njegovih članov je zagotoviti, da ima Evropa vodilno svetovno meroslovno zmogljivost, ki temelji na visokokakovostnih znanstvenih raziskavah ter učinkoviti in vključujoči infrastrukturi, ki izpolnjuje hitro rastoče potrebe končnim uporabnikom. Evropske meroslovne mreže pa pomagajo pri uresničevanju tega cilja. Cilj EMN je tako oceniti trenutne zmogljivosti znotraj mreže, prenesti znanje med člane mreže, podpreti razvoj in ustvariti raziskovalno središče za raziskave o varnosti hrane.