Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade: »Na Institut Jožefa Stefana smo lahko izjemno ponosni«

Predsednik vlade Marjan Šarec je na Institutu Jožef Stefan (IJS) nagovoril udeležence jubilejne X. konference slovenskih znanstvenikov in gospodarstvenikov iz sveta in Slovenije. Konferenco organizira Svetovni slovenski kongres, na njej pa udeleženci obravnavajo različne teme, od vpliva svetovne ekonomije na družbo do podnebnih sprememb in ekologije.

slovenskih znanstvenikov in gospodarstvenikov iz sveta in Slovenije | Avtor: Nebojša Tejić, STA

1 / 2

Predsednik vlade je najprej poudaril, da smo lahko na izjemno uspešen in svetovno znan Institut Jožef Stefan vsi zelo ponosni.
Uspešnost IJS po besedah predsednika vlade potrjuje, da se da marsikaj narediti z znanjem, voljo in manj negativizma. »Če si ne zastavimo visokih ciljev in če si govorimo, da nam ne bo nikoli nič uspelo ter da smo pripadniki manjšega naroda, potem nam tudi ne bo uspelo. To nam Slovencem manjka. Moramo se zazreti vase, ali se dovolj spoštujemo, ali spoštujemo svojo državo, ki smo jo dobili leta 1991, ko se morda niti nismo zavedali, kaj nam je uspelo. Moramo imeti samozavest in moramo nehati biti sami sebi največji sovražnik.«
Spomnil je, da sta v času gospodarske krize tudi znanost in izobraževanje stagnirala, vendar si bo Vlada RS še naprej prizadevala zagotoviti čim več sredstev, potrebnih za napredek v znanosti in nadaljnji razvoj ter za raven, ki jo želimo doseči. Tudi v proračunu za naslednji dve leti so sredstva, namenjena za to področje, veliko večja, je še poudaril. Predsednik vlade je zbranim ob koncu nagovora zaželel uspešno nadaljevanje konference.


Ob robu
Svetovni slovenski kongres deluje kot društvo za spodbujanje slovenstva in povezovanje Slovencev. Slovenska konferenca Svetovnega slovenskega kongresa je bila ustanovljena na občnem zboru 22. marca 1990 v Ljubljani, in sicer na pobudo, ki jo je 4. septembra 1989 dal na Opčinah pri Trstu ustanovljeni iniciativni odbor Svetovnega slovenskega kongresa, tedaj pod imenom Svetovni slovenski kongres – Odbor za Republiko Slovenijo, pozneje pod imenom Svetovni slovenski kongres – Konferenca za Republiko Slovenijo.

Temeljni namen Svetovnega slovenskega kongresa sta povezovanje in združevanje Slovencev v matični državi ter Slovencev v zamejstvu kot njihovem naselitvenem prostoru in Slovencev, razseljenih po svetu, v celovito narodno skupnost.

Letošnja konferenca je razdeljena na štiri sklope, ki so: razvoj globalne ekonomije – meje in vplivi na družbo, tehnološke perspektive in izzivi sodobnega gospodarstva, predstavitev dosežkov slovenskih znanstvenikov in gospodarstvenikov doma in po svetu ter podnebne spremembe in ekologija – vplivi na gospodarstvo.

Ob konferenci so izdali tudi zbornik s prispevki sodelujočih.