Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša s predsednikom Švicarske konfederacije Guyem Parmelinom

Predsednik vlade Janez Janša se je danes srečal s predsednikom Švicarske konfederacije in ministrom za gospodarstvo, izobraževanje in raziskave Guyem Parmelinom.

Sogovornika sta bilateralne odnose ocenila kot odlične, veliko švicarskih podjetij vlaga v Slovenijo. V naši državi deluje 300 podjetij v švicarski lasti. Predsednik vlade Janez Janša je poudaril veliko zanimanje Slovenije za njihovo nadgradnjo in dodatno utrditev gospodarskih odnosov. Poudaril je željo po naložbah in sodelovanju na področju visokih tehnologij in v panoge, ki ustvarjajo visoko dodano vrednost.

Sogovornika sta se strinjala, da so dober izobraževalni sistem in vlaganja v inovacije ključnega pomena za razvoj vsake države.

Predsednik Parmelin je predstavil tudi nedavno švicarsko odločitev o končanju pogovorov z EU o institucionalnem okvirnem sporazumu ter ob tem poudaril, da si kljub tej odločitvi Švica želi najboljše odnose z EU. Ostajajo odprti za nadaljevanje pogovorov in iskanje pozitivne agende z EU na področjih skupnega zanimanja.