Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša na slavnostni otvoritvi novega terminala Letališča dr. Jožeta Pučnika Ljubljana

Predsednik vlade Janez Janša se je danes udeležil slavnostne otvoritve novega terminala na Letališču dr. Jožeta Pučnik Ljubljana, kjer je bil tudi osrednji govornik. Pred otvoritvijo se je predsednik vlade srečal s predstavniki Fraport AG: dr. Pierrom Dominiquom Prümmom, članom izvršnega odbora Fraport AG in izvršnim direktorjem za letalstvo in infrastrukturo, Holgerjem Schaefersom, vodjo odbora vlagatelja ter Zmagom Skobirjem, poslovodnim direktorjem Fraport Slovenija, po otvoritvi pa je sledil ogled novega terminala.

Predsednik vlade Janez Janša je uvodoma spomnil na dogodke izpred 30 let, ko je slovensko letališče vzbujalo drugačno podobo. "Takrat je Slovenija razglasila samostojnost in še isti trenutek smo bili napadeni. Eden od prvih ciljev je bilo tudi civilno letališče na Brniku." Letališče je danes poimenovano po dr. Jožetu Pučniku, čigar vizija in trud sta osrednjega pomena za to, da je Slovenija danes samostojna država. Današnji dogodek, otvoritev novega terminala, je po mnenju predsednika vlade povsem drugačen in osvetljuje pot, ki jo je Slovenija prehodila v zadnjih tridesetih letih. Spomnil je, da je bil nov terminal zgrajen v času epidemije, ko je letalska dejavnost doživela enega najhujših udarcev v modernem času, ko so bile logistične in potovalne poti zaprte. Kljub temu je imel Fraport pogum, da je izvedel izgradnjo novega terminala. Zahvalil se je vodstvu Fraporta, ki investira v Slovenijo, in ob tem izpostavil, da je vidna velika razlika med tem, kar je bilo nekoč in, kar je danes, odkar je letališče v lasti Fraporta. Še posebej pa ga veselijo predvideni načrti za prihodnost.

V nadaljevanju nagovora je predsednik vlade poudaril, da Slovenija vlaga velike upe v to letališče. Ob tem je dejal, da je nujna zagotovitev hitre povezave med letališčem in prestolnico ter, da je vlada trdna odločena, da to povezavo tudi zagotovi. "Računamo na to, da bo to letališče služilo slovenskemu turizmu in gospodarstvu na splošno." Ob tem je dejal, da bo Slovenija v prihodnjih mesecih predsedovala Svetu Evropske unije, izrazil je upanje, da bodo ponovno vzpostavljena potovanja ter, da bo epidemija kmalu preteklost. Opozoril je, da slavnostna otvoritev sovpada s prvim dnem po koncu drugega vala epidemije, ki je bila razglašena oktobra lani. "Zaradi tega je današnji dan še toliko bolj sončen."

Predsednik vlade je v nagovoru poudaril, da so napovedi domačih in mednarodnih institucij, ki napovedujejo gospodarsko rast, zaposlenost in druge makroekonomske kazalce razvoja, za Slovenijo dobre. "Računamo, da bo lahko Slovenija že letos nadoknadila izpad, s katerim se je soočila v lanskem letu." Številke brezposelnosti so že danes boljše kot so bile pred epidemijo, številna slovenska podjetja imajo težave z iskanjem novih delavcev, še posebej visoko izobraženih. Gre za izziv, sladko skrb, s katerim se sooča Slovenija. Napovedi o odpiranju novih povezav med Letališčem dr. Jožeta Pučnika in drugimi destinacijami v Evropski uniji in izven nje so obetajoče. "Investicija Fraport v slovensko letališče je realizacija, ki bo bistveno prispevala h krepitvi blaginje v Sloveniji v prihodnosti, še posebej, če bodo uresničene vse načrtovane investicije."

Predsednik vlade je ob koncu svojega nagovora vsem, ki upravljajo in investirajo v letališče - nacionalno pomembno infrastrukturo, zaželel uspešno delo ter se zahvalil vsem, ki pomagajo graditi uspešno Slovenijo, Slovenijo, ki je stičišče priložnosti.

Srečanje predsednika vlade Janeza Janše s predstavniki Fraporta pred slavnostno otvoritvijo je bilo namenjeno pogovoru o izzivih in gospodarskem ter družbenem okrevanju Slovenije in Evropske unije po pandemiji. Premier je kot ključen ukrep za vrnitev v normalnost izpostavil cepljenje proti novemu koronavirusu. Le z zadostno svetovno precepljenostjo bo mogoča tudi hitra vzpostavitev in nadaljnja širitev letalskih povezav, tudi med Slovenijo in tujino, je poudaril predsednik vlade. V pogovoru je dr. Prümm, član izvršnega odbora Fraport AG pohvalil ukrepanje slovenske vlade v času epidemije, kar izkazujejo tudi aktualni makroekonomski kazalci. Ob tem je dodal, da je ljubljansko letališče vitalnega pomena za družbo Fraport. Poslovodni direktor Fraport Slovenija Skobir pa je na srečanju izrazil zadovoljstvo ob pravočasnem dokončanju novega potniškega terminala in se zahvalil predsedniku vlade za pomoč, ki ga je vlada namenila letalskemu sektorju. V nadaljevanju je bila tema pogovorov tudi slovensko predsedovanje Svetu Evropske Unije. Poslovni direktor Fraport Slovenija je izrazil zadovoljstvo, da bo nov terminal nared za sprejem delegacij evropskih držav ob začetku slovenskega predsedovanja 1. julija. Holger Schaefers pa je poudaril pomembnost izgradnje nove železniške infrastrukture, ki bi povezala prestolnico z osrednjim letališčem. Sogovorniki so se strinjali, da je eden glavnih aktualnih izzivov zmanjšanje ogljičnega odtisa, h kateremu mora odgovorno pristopiti vsa mednarodna skupnost.