Skoči do osrednje vsebine

Poziv uporabnikom športnih-rekreativnih plovil in rekvizitov

Vlada Republike Slovenije z 18. 4. 2020 dalje prebivalcem Republike Slovenije znotraj posameznih občin dopušča izvajanje nekaterih športno-rekreativnih dejavnosti na prostem, v športnih objektih na prostem in na površinah za šport v naravi ob ohranjanju varne razdalje do drugih.

Skladno s tem Uprava za pomorstvo umika poziv uporabnikom športno-rekreativnih plovil in rekvizitov z dne 8. 4. 2020. Od ponedeljka 20. 4. 2020 dalje so tudi na vodnih površinah dovoljeni individualni športi, vedno ob upoštevanju varne razdalje do drugih.

Ob upoštevanju varne razdalje do drugih in ob upoštevanju pravil varnosti plovbe na morju lahko uporabniki vodnih površin v akvatoriju lastne občine izvajajo športno-rekreativne dejavnosti na prostem: jadranje, kajtanje, supanje, ribarjenje, in podobno.

Uporabnike vodnih površin pozivamo, naj se glede na trenutne razmere in v izogib nepotrebnem socialnim stikom in predvsem tveganjem, ki jih s seboj nosijo športi na vodah, za čas trajanja epidemije COVID-19 odpovedo športno-rekreativnim aktivnostim na vodah in upoštevajo sprejete ukrepe in prepovedi ter priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Vse uporabnike vodnih površin v Republiki Sloveniji obveščamo, da je 30. marca 2020 začel veljati Odlok o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah v Republiki Sloveniji ter prepovedi gibanja izven občin, s katerim so dejavnosti na javnih površinah dodatno omejene.

Gibanje izven občine stalnega ali začasnega prebivališča (tudi plovba s čolnom) je prepovedano. S čolnom se torej lahko zadržujete v akvatoriju lastne občine, tudi privezati se ne smete v nobeni od sosednjih občin.

Za preprečitev širjenja okužbe, predvsem pa v izogib morebitnim nesrečam ter dodatnemu obremenjevanju tako reševalnega kot medicinskega osebja, lahko storimo največ z upoštevanjem priporočil in ukrepov za zajezitev epidemije, ter z začasno opustitvijo vseh športno-rekreacijskih aktivnosti na vodah.

V primeru nastanka nesreče na morju ali celinskih plovnih poteh se morajo uporabniki zavedati, da so reševalno in medicinsko osebje zaradi epidemije COVID-19 že prekomerno obremenjeni, omejene pa so tudi materialne zmožnosti za posredovanje, zato pozivamo k odgovornemu ravnanju.