Skoči do osrednje vsebine

Podpisana pogodba za izgradnjo odseka od Počehove do Pesnice z gradnjo novega predora Pekel in viadukta Pesnica

V okviru projekta Nadgradnje železniške proge Maribor–Šentilj–državna meja, je bila dne 26.10.2019 podpisana pogodba za izgradnjo odseka od Počehove do Pesnice z gradnjo novega predora Pekel in viadukta Pesnica z izbranimi izvajalci Pomgrad, Kolektor Koling, SŽ-ŽGP, GH Holding, Gorenjska gradbena družbe, v vrednosti 100.963.443,86 EUR.

Izgradnja 3,7 km dolgega odseka vključuje izgradnjo predora Pekel v dolžini 1530 m vključno z reševalnim rovom, izgradnjo viadukta Pesnica v dolžini 896 m, izgradnjo podvoza Pesnica, izgradnjo opornih in podpornih konstrukcij, ureditev tirov in tirnih naprav ter električnega voznega omrežja, ureditev cest s prometno opremo ter izgradnjo aktivne protihrupne zaščite.

Rok za izvedbo je 30 mesecev od uvedbe v delo, ki bo predvidoma v začetku 2020, saj mora izvajalec po podpisu pogodbe izdelati še del projektne dokumentacije za izvedbo.

Vizualizacija poteka nove trase med Počehovo in Pesnico je na voljo na:

https://projekti.lineal.si/share/s/IsVvcyTjSZOa_jf4mcOVXg
https://projekti.lineal.si/share/s/GIMvJ0e0R2OOPplShGApzg

Ocenjena vrednost celotnega projekta nadgradnje železniške proge Maribor–Šentilj–državna meja znaša 253,7 mio EUR, projektu pa je dodeljenih tudi 101 mio EUR evropskih sredstev v okviru kohezijskega sklada.

Vizualizacija novega viadukta in predora