Skoči do osrednje vsebine

Od jutri naprej znova dovoljena prisotnosti spremljevalca pri porodu

Razširjen strokovni kolegij za ginekologijo in porodništvo ter Svetovalno strokovna skupina ministra za zdravje sta ocenila, da se lahko sprosti ukrep začasne prepovedi prisotnosti spremljevalca pri porodu, ki je bil sprejet kot začasni ukrep za zmanjševanje možnosti prenosa okužbe v času epidemije s COVID-19. Ukrep se bo sprostil jutri, v sredo 29. 4. 2020, v vseh štirinajstih slovenskih porodnišnicah.

Po zagotovilih predstojnikov porodnišnic bodo z jutrišnjim dnem, 29. 4. 2020 v vseh štirinajstih slovenskih porodnišnicah v porodnih sobah lahko zagotovili in izvajali vse predlagane varnostne standarde, ki bodo veljali v času trajanja povečanega tveganja za prenos okužbe s COVID-19. Prisotnost spremljevalca bo zato v tem času dovoljena le pod naslednjimi pogoji:

  1. Pri porodu je lahko samo en zdrav spremjevalec/ka po izbiri porodnice.
  2. Spremljevalec/ka s sumljivo epidemiološko anamnezo ali s pozitivnim testom na COVID-19 ne sme biti prisoten/a pri porodu.
  3. Porodnica ne sme biti pozitivna na COVID-19 ali kazati znake sumljive za COVID-19.
  4. Pri porodu s spremljevalcem/ko je potrebno zagotoviti vse varnostne ukrepe za preprečevanje širjenja okužbe na osebje in ostale porodnice, nosečnice, otročnice in novorojenčke, zato bodo potrebni naslednji ukrepi:
  5. pridobitev natančne epidemiološke anamneze,
  6. socialna distanca najmanj 1,5 m od zaposlenih in površin, namenjenih zdravljenju,higienski ukrepi in
  7. ustrezna osebna varovalna oprema tudi za spremljevalca/ko (zaščitni plašč, prevleka za   obuvala in kirurška maska, ki se menja na dve uri).
  8. Vsaka porodnišnica izpolni dokument s podatki o epidemiološki anamnezi spremljevalca/ko, ki ga spremljevalec/ka podpiše in s tem zagotavlja resničnost podatkov;
  9. vsakemu spremlejvalcu/ki osebje porodnišnice pojasni pravila obnašanja v času bivanja v porodni sobi in mu ponudi v podpis pisno obvestilo o pravilih obnašanja in gibanja v porodni sobi;
  10. porodnišnica izdela algoritem za spremljevalca/ko pri porodu.

 Potrebno pa se je tudi zavedati, da se priporočila za prisotnost spremljevalca pri porodu lahko spremenijo glede na epidemiološke razmere.