Skoči do osrednje vsebine

Ob zaključku 42. zasedanja Sveta OZN za človekove pravice

V Ženevi se je danes zaključilo 42. zasedanje Sveta OZN za človekove pravice, ki je med drugim sprejel resoluciji o stanju človekovih pravic o Venezueli in Sudanu. Slovenija je na zasedanju predstavila resolucijo o izobraževanju o človekovih pravicah, ki predvideva večletno osredotočanje držav na izobraževanje mladih o človekovih pravicah.

42. zasedanja Sveta OZN za človekove pravice

Na tritedenskem zasedanju so sicer države naslovile širok spekter vprašanj, med njimi situacije v Venezueli, Jemnu, Mjanmaru, Sudanu in Ukrajini. Svet se je odločil za podaljšanje mandata skupini eminentnih izvedencev za Jemen in neodvisnemu izvedencu za Sudan. Posebej pomembna je bila odločitev, da se v Venezuelo napoti mednarodno misijo za ugotavljanje dejstev. Petindvajset držav, med njimi tudi Slovenija, je izrazilo razočaranje nad kršitvami pravic v Saudovi Arabiji.

Slovenija pozdravlja, da je bil med zasedanjem Sveta podpisan tudi dogovor o odprtju pisarne Urada visoke komisarke za človekove pravice v Kartumu in več terenskih pisarn drugod po Sudanu, med drugim tudi v Darfurju. Izraža tudi zadovoljstvo nad dogovorom med Uradom visoke komisarke za človekove pravice in Venezuelo o prisotnosti Urada v tej državi. Ob tem Slovenija poziva Venezuelo, da v roku uskladi modalitete tega dogovora in ga celovito implementira.

Med tematskimi vprašanji je Svet med drugim naslovil pravice starejših v humanitarnih situacijah. Razprava je pokazala, da se starejši tudi v humanitarnih situacijah soočajo s posebnimi izzivi, ki bi jih bilo potrebno nasloviti v okviru mednarodnega instrumenta. Slovenija je predstavila skupno izjavo o pravicah starejših, v kateri je pozvala k bolj osredotočeni razpravi o tej temi, ki je glede na globalne demografske spremembe v interesu celotne mednarodne skupnosti.

Svet je sprejel tudi resolucije o smrtni kazni, o problematiki povračilnih ukrepov proti osebam, ki sodelujejo z OZN na področju človekovih pravic, o pravici do zasebnosti in številnih drugih temah.