Skoči do osrednje vsebine

Ob 70. obletnici sprejetja Ženevskih konvencij prvi uradni prevod v slovenskem jeziku

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani je danes potekala predstavitev prvega uradnega prevoda ženevskih konvencij in dopolnilnih protokolov v slovenski jezik.

Prevod konvencij, ki so temelj mednarodnega humanitarnega prava, je ob 70. obletnici sprejetja ženevskih konvencij zagotovilo Ministrstvo za zunanje zadeve, in jih, v sodelovanju z Ministrstvom za obrambo, izdalo v Zbirki Mednarodno pravo .

Udeležence je nagovorila državna sekretarka Simona Leskovar. S posneto izjavo je udeležence pozdravil tudi predsednik Mednarodnega odbora Rdečega križa Peter Maurer. "Uradni prevod teh obsežnih besedil – gre za skupno več kot 500 členov – bo prispeval k širjenju poznavanja mednarodnega humanitarnega prava v slovenskem prostoru ter s tem h krepitvi spoštovanja temeljnih načel in norm mednarodnega humanitarnega prava." je dejala državna sekretarka Leskovar. Poglavitni namen Ženevskih konvencij tudi 70 let po njihovem nastanku ostaja brezčasen, saj gre za minimalne etične standarde, ki ščitijo žrtve oboroženih spopadov ne glede na to, kateri strani pripadajo.

Nagovoru je sledila panelna razprava o vlogi in pomenu ženevskih konvencij, ki ostajajo najširše ratificirane mednarodne pogodbe, ki se nanašajo tako na mednarodne kot tudi nemednarodne oborožene spopade. Konvencije vsebujejo minimalni standard človečnosti z zaščito žrtev, ki se mora spoštovati ne glede na vrsto oboroženih spopadov, in omejujejo sredstva in metode bojevanja. V razpravi, ki jo je vodila izr. prof. dr. Vasilka Sancin, so sodelovali predstavniki Ministrstva za zunanje zadeve, ki so vodili pripravo uradnega prevoda in izdajo konvencij v Zbirki Mednarodno pravo.

Dogodek sta organizirala Ministrstvo za zunanje zadeve in Pravna fakulteta Univerze v Ljubljani za obeležitev 70. obletnice sprejetja ženevskih konvencij.

Uraden prevod ženevskih konvencij in dopolnilnih protokolov

Izjava predsednika Mednarodnega odbora Rdečega križa Petra Maurerja