Skoči do osrednje vsebine

Nacionalni posvet mladinskega sektorja 2019: razvoj kvalitetnega mladinskega dela in aktivnost mladih kot prioriteti delovanja mladinskega sektorja

Danes, 20. novembra 2019, je na Gospodarskem razstavišču Ljubljana potekal Nacionalni posvet mladinskega sektorja 2019, ki ga vsako leto organizira Urad RS za mladino (URSM) v sodelovanju z Mladinskim svetom Slovenije (MSS). Nacionalni posvet mladinskega sektorja je letni dogodek, namenjen mladinskim delavcem/-kam in predstavnikom/-cam mladinskih organizacij in organizacij za mlade ter vsem, ki soustvarjajo področja, politike in programe za mlade. Tokratni posvet je bil namenjen tematiki kakovosti v mladinskem delu, predstavljena so bila izhodišča okvirja kakovostnega mladinskega dela, ki bodo podlaga za nadaljnjo razpravo.

Uvodoma sta udeležence pozdravila Anja Fortuna, predsednica MSS in Tin Kampl, direktor URSM, ki je opisal delovanje mladinskega sektorja kot pestro procesno dinamiko na številnih področjih, ob tem pa izpostavil borbeno miselnost med mladinskimi organizacijami, ki je nujno potrebna zato, da lahko ustvarjamo boljši in lepši svet, tudi za prihajajoče generacije mladih in mladinskih organizacij: »Ta mladinski svet ustvarjamo skupaj kot prepletajoče se gibanje. Zato smo si tudi posvet zamislili s ciljem, da svoje ideje in pobude delite tudi z drugimi." Direktor urada Tin Kampl je kot enega ključnih dejavnikov za kakovost v mladinskem delu izpostavil imenovanje delovne skupine za kakovost v mladinskem delu, ustanovljene na Svetu Vlade RS za mladino z namenom, da skozi njeno delo "ugotovimo in določimo, kaj je kakovost v mladinskem delu, in da s pomočjo dokumenta, ki ga delovna skupina oblikuje, sledimo načelom kakovostnega dela." Omenil je tudi nedavni poziv mladinskih organizacij resornemu ministru dr. Jerneju Pikalu. in dejal, da tovrstni pozivi pričajo o tem, da si kvalitete in boljših pogojev za ustvarjanje želijo tudi organizacije in poudaril, da je potrebno v tem duhu slediti geslu "Bodimo realni - zahtevajmo nemogoče."

Sledila je predstavitev kakovosti v mladinskem delu avtorja Mateja Cepina, strokovnjaka za področje mladinskega dela in direktorja Socialne akademije, ki prisotnim predstavil ključne principe in načela kakovosti mladinskega. Sledila je podelitev prejemnikov certifikata za nacionalno poklicno kvalifikacijo Mladinski delavec, ki so jih iz rok državne sekretarke na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Martine Vuk prejeli Katja Kolenc, Andreja Perc, Sabina Belc, Urban Krevl, Simona Osterc, Simona Muršec, Adrijana Kos ter Miha Župančič. Državna sekretarka je ob tem dejala, da je »za vzpostavitev in izvajanje kakovostnega dela potreben neprestani dialog med mladimi in odločevalci, ki ni pokroviteljski, saj če se pogovarjamo o tem, ali so mladi danes bolj ali manj aktivni kot v preteklosti in na kakšen način naj omogočimo učinkovito in kakovostno podporno okolje, mora obstajati aktivnost mladih, da se to uresniči. Mi smo tisti, ki kreiramo realnost. Zato potrebujemo organizirano mladino, da lahko izvajamo programe, pokažemo, kaj je narejeno saj brez organiziranega mladinskega dela ni rezultatov.«

Na izobraževalnih delavnicah, ki so jih vodili predstavniki mladinskih organizacij, je sledil pogovor z direktor urada Tina Kampla z gostom posveta, dr. Tomažem Deželanom s Fakultete za družbene vede v Ljubljani na temo aktivnega državljanstva mladih, po tem pa je sledil pogovor udeležencev posveta o trenutnih izzivih mladih z dr. Jernejem Pikalom, ministrom za izobraževanje, znanost in šport, ki je v pogovoru z mladimi je izpostavil pomen aktiviranja mladih, da postanejo aktivni državljani.Minister dr. Pikalo je udeležencem pojasnil postopek uvajanja novega predmeta glede državljanske vzgoje v srednjih šolah in vlogi mladinskega sektorja. Minister je pojasnil, da omenjeni predmet še ni oblikovan, da ga pripravljajo na zavodu za šolstvo in da "dokončne odločitve o predmetu še ni". Minister je mladinski sektor opisal kot integralni del formalnega in neformalnega izobraževanja, ki se med seboj dopolnjujeta. Na temo financiranja mladinskega sektorja in prihodnjem proračunu je minister povedal, da v proračunu nikoli ni dovolj denarja za vse potrebe in želje, je pa direktor Urada za mladino Tin Kampl dopolnil, da v predlaganem proračunu ohranjajo enako raven financiranja za mladinski sektor kot doslej in da niso predvidena nobena znižanja sredstev.

Tudi letos so bila v okviru posveta podeljena državna priznanja za izjemne dosežke v mladinskem sektorju za minulo leto. Državno priznanje v mladinskem sektorju je najvišje priznanje Republike Slovenije za dosežke na področju mladinskega dela oziroma njegove popularizacije, prejmejo pa jih najzaslužnejši posamezniki, organizacije in projekti s področja mladinskega dela. Rafo Pinosa, prejemnik priznanja za kakovostno in uspešno delo v daljšem obdobju, je ob prejetju nagrade izrazil veselje nad slišanim s strani mladih in povedal: "Vesel sem današnje razprave, saj dokler razpravljamo o izzivih, ki jih mladi imate, je vredno ostati v tem sektorju, ko se pogovarjamo o financiranju, pa vstopamo že v svet odraslih. In takrat nas pravzaprav ne potrebujete več. Zato hvala za nagrado in hvala za današnji dan."