Skoči do osrednje vsebine

Na svetovni konferenci Mednarodne telekomunikacijske zveze o radiokomunikacijah v korist Slovenije izglasovana izjema

V Sharm El Sheikhu poteka Svetovna konferenca Mednarodne telekomunikacijske zveze o radiokomunikacijah (WRC-19), ki obravnava najširšo globalno strategijo na področju radiokomunikacij.
konferenca WRC 19

konferenca WRC 19 | Avtor: MJU

1 / 3

Konference, ki letos poteka od 28. oktobra do 22. novembra 2019, se udeležuje  tudi delegacija Republike Slovenije pod vodstvom državnega sekretarja na Ministrstvu za javno upravo Leona Behina. Namen konference je državam omogočiti sodelovanje v digitalni ekonomiji z zagotavljanjem dostopa do hitrejših in cenovno dostopnejših povezav. Nekatere točke dnevnega reda WRC -19 so za Slovenijo strateškega pomena, slovenska delegacija pa pri odločitvah v podpori evropskim ciljem zasleduje štiri cilje: ščitenje naših satelitov, dostop do širokopasovnih mobilnih storitev vsem državljanom v čim krajšem možnem času s čim manjšimi stroški, varnost državljanov in vzpodbujanje razvoja novih tehnologij.

Eden ključnih dosedanjih dosežkov konference za Slovenijo je včerajšnje izglasovanje izjeme v zvezi s podaljšanjem roka za uporabo frekvenc komercialnih in nekomercialnih satelitov v pasu 401-403 MHz iz leta 2027 na 2029 ter izglasovanje posebne izjeme za slovenski satelit NEMO-HD, ki bo izstreljen 2020. Slovenski satelit bi moral biti izstreljen že poleti 2019, vendar je bila izstrelitev zaradi napake preložena in bo izvedena po zaključku te konference. WRC-19 je zaradi izjemnih okoliščin odobril predlog slovenske delegacije in na plenarnem zasedanju z zapisnikom potrdil dokument 293 ter s tem omogočil slovenskemu satelitu NEMO-HD uporabo obstoječih frekvenc do 22.novembra 2029.

Svetovno konferenco organizira predvidoma vsaka štiri leta Mednarodna telekomunikacijska zveza (ITU), ki  je specializirana agencija Združenih narodov in ima status mednarodne organizacije. Ustanovljena je bila leta 1865 v Parizu, sedež ima v Ženevi. Slovenija je pridružena polnopravna članica ITU od leta 1992. Njene naloge so: vzdrževanje in uveljavljanje mednarodnega sodelovanja med državami članicami ITU za izboljšanje in racionalno uporabo vseh vrst virov v telekomunikacijah, nudenje tehnične pomoči državam v razvoju, skrb za tehnični razvoj opreme in za njeno učinkovito uporabo ter za povečanje učinkovitosti telekomunikacijskih storitev in usklajevanje naporov držav članic pri doseganju teh ciljev.