Skoči do osrednje vsebine

Na Ministrstvu za obrambo slovesno pred dnevom Rudolfa Maistra

Danes, v petek, 22. novembra, pred jutrišnjim državnim praznikom dnevom Rudolfa Maistra, je minister za obrambo Karl Erjavec z delegacijo položil venec k spomeniku generala Maistra pred Ministrstvom za obrambo. Vence sta položili tudi delegaciji Mestne občine Ljubljana in Zveze društev General Maister.

Na krajši slovesnosti sta zbrane nagovorila minister za obrambo Karl Erjavec in podpredsednik Zveze društev General Maister Jožef Tišler.

Minister Karl Erjavec je v svojem govoru poudaril, da je bil general Rudolf Maister vrhunski vojaški poveljnik, ki je ob koncu 1. svetovne vojne začutil, da prihaja zgodovinski trenutek in čas odločitve ter znal motivirati svoje borce, da so obranili slovensko severno mejo. »To je bil čas, ko smo lahko izkoristili prvo priložnost za to, da pridemo do samostojne, neodvisne Slovenije. To so bile sanje mnogih generacij, mnogi so dali svoje življenje za ta cilj. Dejanje generala Maistra zato štejem kot prvi korak k naši državi,« je poudaril minister Erjavec. V nadaljevanju je dejal, da so boj generala Rudolfa Maistra in njegovih soborcev za slovensko severno mejo, slovenski narodnoosvobodilni partizanski boj in vojna za samostojno Slovenijo temelji naše državnosti oziroma trije naši zgodovinski stebri. »Zavedati se moramo, da Slovenci imamo svojo vojaško tradicijo«, je še poudaril. Spomnil je tudi na udejstvovanje generala Maistra v kulturi in umetnosti ter dejal, da je Rudolf Maister ena izmed največjih slovenskih zgodovinskih osebnosti.

V kulturnem programu sta nastopila trobilni kvintet Orkestra Slovenske vojske in Aleksander Kocić z recitacijo Maistrovih pesmi, slovesnost je povezovala Cvetka Šeško.

Zvočni posnetek govora ministra Karla Erjavca (MP3)