Skoči do osrednje vsebine

Na Ministrstvu za obrambo odprta Demenci prijazna točka

Državna sekretarka na Ministrstvu za obrambo mag. Nataša Dolenc in predsednica Slovenskega združenja za pomoč pri demenci Spominčica – Alzheimer Slovenija Štefanija L. Zlobec sta danes, 12. novembra, na Ministrstvu za obrambo slovesno odprli Demenci prijazno točko.

Državna sekretarka na Ministrstvu za obrambo mag. Nataša Dolenc je v svojem nagovoru poudarila, da je vzpostavitev točke za Ministrstvo za obrambo pomembna družbeno odgovorna odločitev. »Zavedamo se, da je ta kronično napredujoča možganska bolezen v velikem porastu. Gre tudi za spodbudo našim sodelavcem in sodelavkam, da poiščejo potrebne informacije, pomoč in podporo pri soočanju z demenco pri svojih družinskih članih«, je dejala državna sekretarka. V nadaljevanju je poudarila pomen preventivnih dejavnosti pri zmanjšanju tveganja za razvoj demence, in upočasnitvi njenega napredovanja, pa tudi pomen prizadevanja za zmanjševanje stigme o tej bolezni, ki je še vedno prisotna.

Predsednica Slovenskega združenja za pomoč pri demenci Spominčica – Alzheimer Slovenija Štefanija L. Zlobec je pozdravila odprtje Demenci prijazne točke na Ministrstvu za obrambo ter še zlasti poudarila pomen tega, da so zaposleni v obrambnem resorju, ki pri svojem delu tudi neposredno pomagajo ljudem ob raznih nesrečah, ozaveščeni glede prepoznavanja ljudi z demenco in pristopanja do njih.

Demenci prijazne točke, prvo smo v Sloveniji dobili julija 2017, so namenjene osebam z demenco, svojcem in vsem zaposlenim, saj je pomembno, da to obliko bolezni prepoznamo čim prej, da se naučimo, kako komunicirati z osebami z demenco in kako jim pomagati.

1 / 2