Skoči do osrednje vsebine

40. generalna konferenca UNESCO v Parizu

Minister za kulturo mag. Zoran Poznič se je z delegacijo, ki sta jo sestavljala še vodja kabineta mag. Peter Bohinec in sekretarka na Direktoratu za kulturno dediščino Špela Spanžel, udeležil 40. generalne konference UNESCO v Parizu.

Ob robu konference se je srečal s pomočnikom generalne direktorice UNESCO za kulturo Ernestom Ottonejem. Minister za kulturo mag. Zoran Poznič in pomočnik generalne direktorice za kulturo Ernesto Ottone Ramirez sta se v odprtem pogovoru dotaknila nekaterih tem, ki jim UNESCO posveča veliko pozornosti in kjer si organizacija želi tesnejšega sodelovanja z državami članicami. Med njimi so sovražni govor, ki ni sprejemljiv za organizacijo, povezano s človekovimi pravicami, umetna inteligenca in z njo povezana etična vprašanja, vpliv klimatskih sprememb na materialno kulturno dediščino in nesnovne tradicije.

Vprašanja so pomembna za sektor kulture, obenem ga prečijo, in so predvsem tesno povezana s prihodnostjo celotnega sveta. Minister je kot prioritetni projekt izpostavil obnovo nekdanjega jugoslovanskega paviljona in postavitev skupne razstave v spominskem centru Auschwitz-Birkenau, ki ima močno simbolno sporočilo in zato poteka pod pokroviteljstvom UNESCO. Prav tako je orisal velik projekt, pomemben za soočanje z izzivi družbe 21. stoletja, ki ga bo Ministrstvo za kulturo zagnalo v začetku prihodnjega leta pod nazivom »humanizacija tehnologije«.

Minister Poznič se je na povabilo veleposlanice Slovenije v Parizu gospe Metke Ipavic srečal tudi z direktorjem Francoskega inštituta v Parizu Pierrom Buhlerjem. Udeležil se je tudi sprejema ob otvoritvi razstave o modrotisku, ki jo je pripravil avstrijski zvezni urad za kulturo. Na razstavi, ki je na ogled na zunanji ogradi kompleksa UNESCO, je prisotnih preko 80 držav, kjer tradicijo in znanje modrotiska ohranjajo.
 
V okviru 40. Generalne konference UNESCO se je minister Poznič udeležil tudi Foruma ministrov za kulturo. S prispevkom o kreativnih industrijah kot zasledovalcih trajnostnega razvoja je minister sodeloval na panelu, ki je potekal pod naslovom Kultura v središču izobraževanja, temeljna razsežnost za človeški razvoj in inovacije.

Med drugim pa je potekal tudi dvosmerni sestanek med ministrom za kulturo RS Zoranom Pozničem in ministrico za kulturo Republike Portugalske gospo Graço Fonseco na temo prihajajočega predsedovanja Svetu EU. Ministra sta se zavzela za opolnomočenje žensk in humanizacijo tehnologije.