Skoči do osrednje vsebine

Minister Šircelj na slavnostnem dogodku ob 30. obletnici slovenske carine

Minister za finance mag. Andrej Šircelj je na slavnostnem dogodku ob 30. obletnici slovenske carine in podelitvi priznanj Finančne uprave Republike Slovenije nagovoril udeležence dogodka.
Udeleženci sedijo v dvorani

30. obletnica slovenske carine | Avtor: Finančna uprava Republike Slovenije

"Pred tridesetimi leti je želja po neodvisnosti in suverenosti Slovenije postala resničnost. Pogum, odločnost in enotnost ljudstva so bile tiste vrednote, zaradi katerih smo stopili na pot demokracije. To pot smo nadgradili z vstopom v evropske integracije," je uvodoma dejal minister, ki je izpostavil vlogo carine v času osamosvojitve Slovenije in vlogo, ki jo ima carina v družbi danes. "Vaša vloga se je najbolj spremenila z vstopom v Evropsko unijo, kljub temu pa ste ostali pomemben del družbe. Predvsem na področju varnosti," je poudaril minister.

Carina je z odvajanjem denarja od pobranih carin direktno v blagajno novo nastajajoče države vodila tiho nepokorščino do zveznih oblasti. Že 26. junija 1991 pa so cariniki na mejah izobesili slovenske zastave in napise SFRJ zamenjali z napisi Republika Slovenija.

Carinsko službovanje ima na Slovenskem dolgo in bogato zgodovino in sega v obdobje Habsburške monarhije. Gostje dogodka so se ob  pregledu zgodovine spomnili tudi na prvega direktorja carinske uprave, gospoda Franca Koširja, ki je bil direktor dolgih 16 let. V proces slovenske osamosvojitve je bil vključen že zelo zgodaj.

Sledila je podelitev priznanj Finančne uprave. "Dragi cariniki in dragi prejemniki priznanj, danes je vaš dan! Veselite se!," je nagovor zaključil minister.