Skoči do osrednje vsebine

Minister Simon Zajc: »Podnebne spremembe ne poznajo meja«

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Minister za okolje in prostor Simon Zajc je na 10. Slovenskih razvojnih dnevih, ki potekajo v soorganizaciji Ministrstva za zunanje zadeve in Ministrstva za okolje in prostor poudaril, da podnebne spremembe ne poznajo meja, zato jih moramo naslavljati z mednarodnim sodelovanjem. Ob tem je poudaril, da ni pravično, da države v razvoju plačujejo večji davek podnebnih sprememb kot razvite. Še posebej zato, ker so v zgodovini in še sedaj večinoma prispevajo k izpustom toplogrednih plinov manj od razvitih.

Slovenija podnebno politiko postavlja na visoko agendo, kar dokazuje tudi Zakon o podnebni politiki, ki je že prestal javno obravnavo in je trenutno v fazi zadnjega usklajevanja. Ta predvideva ogljično nevtralnost do sredine tega stoletja. Pripravlja se Dolgoročna podnebna strategija, Nacionalni energetsko podnebni načrt ter Energetski koncept Slovenije. Minister Zajc je izpostavil, da ni pomembno le kaj ti dokumenti naslavljajo, temveč tudi kako. Prehod na brezogljično družbo mora biti socialno pravičen, ne le med generacijami, temveč mora naslavljati tudi države v razvoju, daj bodo prav te prve občutile posledice podnebnih sprememb. In prav tu se morajo razvite države, in s tem tudi Slovenija, izkazati ne le z besedami, temveč tudi z dejanji.

Slovenija je nedavno iz Sklada za podnebne spremembe izvedla prvo vplačilo v Zeleni podnebni sklad na ravni Združenih narodov. Ta je eden najpomembnejših mehanizmov boja proti podnebnim spremembam na globalni ravni, saj prerazporeja sredstva iz razvitih držav v države v razvoju z namenom blaženja podnebnih sprememb in prilagajanja nanje. V preteklosti smo v sklopu mednarodnega podnebnega razvojnega sodelovanja podprli več trajnostnih projektov (npr. čistilne naprave) v državah Zahodnega Balkana. In tudi v prihodnje bomo v okviru Sklada za podnebne spremembe namenili sredstva za področje mednarodnega razvojnega sodelovanja.

Več informacij: