Skoči do osrednje vsebine

Minister na zasedanju foruma OECD na visoki ravni o zdravju v 21. stoletju: »Podatki, politika in digitalna tehnologija«

Minister za zdravje Aleš Šabeder se je v Kopenhagnu na Danskem udeležil Političnega foruma OECD na visoki ravni z naslovom "Zdravje v 21. stoletju: podatki, politika in digitalna tehnologija". Forum je potekal v so-organizaciji Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) in danske vlade.

V osrednjem delu foruma je potekalo delovno kosilo ministrov za zdravje OECD.  Minister  Šabeder je poudaril digitalne rešitve, ki jih je Slovenija uvedla skozi sistem eZdravja.   Glede  omogočanja večje uskladitve načina pridobivanja in uvajanja zdravstvenih podatkov za doseganje skupnih ciljev vlad je menil, da bo za podporo odločanju v Sloveniji potrebno povezati vse pomembne zdravstvene podatke izvajalcev zdravstvenih storitev.

 Ob robu srečanja se je minister Šabeder sestal tudi z državnim sekretarjem nemškega Federalnega ministrstva za zdravje, dr. Thomasom Steffenom, s katerim sta razpravljala o programu TRIO predsedstev Nemčije, Portugalske in Slovenje. Srečal se je tudi  z ministrom za zdravje Češke republike Adamom Voytechom, s katerim sta se pogovarjala o sodelovanju na področju zdravstva.

 Forum se je pričel z neformalnim srečanjem, ki ga je gostil danski minister za zdravje in starejše Magnus Johannes Heunicke, ki je je izpostavil, da Danska želi ohraniti in okrepiti položaj kot začetnica odgovorne in varne uporabe zdravstvenih podatkov in digitalnih rešitev, ki so pomembne za zdravljenje pacientov in delovne pogoje zdravstvenih delavcev. Goste je nagovoril tudi  namestnik generalnega sekretarja OECD Ulrik Vestergaard Knudsen in poudaril, da OECD prvič organizira veliko mednarodno konferenco s poudarkom na tehnologiji in zdravstvenih podatkih v zvezi s prihodnjimi zdravstvenimi sistemi.

 Nagovor je ob odprtju foruma imela danska princesa Mary, ki je promotorka zdravega načina življenja. Izpostavila je, da je potrebno na področju digitalizacije poskrbeti tudi za vse, tudi za ranljive skupine populacije.

                                                                     

Na zasedanju so potekala štiri plenarna zasedanja, in sicer o:

  • preoblikovanju modelov zdravstvenih storitev, da bodo zdravstveni sistemi bolj osredotočeni na ljudi;
  • spremembah na področju zdravstvene delovne sile;
  • uporabi podatkov v javnem interesu in
  • upravljanju sistema, zaupanju in političnem vodstvu.

 Forum se je zaključil z razpravo o upravljanju zdravstvenih sistemov, zaupanju in političnem vodenju. Ključno sporočilo je, da morajo biti bolniki vključeni v procese  razvoja novih tehnologij, kar  naj bi vplivalo na nadaljnje zmanjševanje neenakosti na področju zdravja.