Skoči do osrednje vsebine

Minister mag. Zoran Poznič se z delegacijo mudi na VIII. Mednarodnem kulturnem forumu v Sankt Peterburgu

Minister mag. Zoran Poznič se z delegacijo mudi na VIII. Mednarodnem kulturnem forumu v Sankt Peterburgu.

Minister za kulturo mag. Poznič se je včeraj zvečer v Ruskem etnografskem muzeju udeležil sprejema za tuje ministrske delegacije.

Sledilo je dvosmerno srečanje ministra za kulturo RS mag. Pozniča z ministrom za kulturo Ruske federacije Vladimirjem Rostislavovičem Medinskim, na katerem se je mag. Poznič zavzel za še bolj poglobljeno sodelovanje, bolj intenzivne stike in še več gostovanj umetnic in umetnikov ter javnih zavodov s področja kulture med obema državama.

Minister Poznič je na srečanju z ministrom Medinskim med drugim izpostavil kulturalizacijo vesolja, uspešno gostovanje baletnikov SNG Maribor v režiji Edwarda Cluga v Bolšoj teatru, možnosti izmenjav med slovenskimi muzeji in galerijami z Ermitažem, ter tudi prizadevanja Ministrstva za kulturo RS v zvezi z virtualizacijo prezentacije kulturne dediščine ter digitalizacije. Minister Medinski je ministra Pozniča povabil na še eno ministrsko srečanje, ki bo v soboto.

Ob robu Mednarodnega kulturnega foruma v Sankt Peterburgu je pravkar potekal tudi delovni sestanek ministra Pozniča z ministrom Republike Srbije Vladanom Vukosavljevićem in srbsko delegacijo. Namen delovnega sestanka je bilo nadaljevanje priprave skupne razstave Republike Slovenije, Republike Srbije, Republike Severne Makedonije, Bosne in Hercegovine, Republike Hrvaške ter Črne gore v spominskem muzeju Auschwitz-Birkenauu. Slovensko in srbsko ministrstvo sta se skupaj zavzeli za čimprejšnjo rešitev odprtih vprašanj v zvezi z obnovo in postavitvijo skupne razstave v Paviljonu 17. Prej omenjene države pa obe ministrstvi skupaj pozivata k aktivnejšemu pristopu za realizacijo projekta.

Popoldne bo minister Poznič sodeloval na okrogli mizi o evropskih javnih radiotelevizijah. Zvečer se bo v Marinskem gledališču udeležil svečane otvoritve VIII. Mednarodnega kulturnega foruma.

Jutri si bo minister Poznič z delegacijo ogledal sloviti Ermitaž ter kot panelist sodeloval na okrogli mizi "Umetnost izražanja z ustvarjanjem vtisa". Okrogla miza je del projekta Kultura 2.0, ki se ukvarja z vprašanjem novih tehnologij in poklici v kulturi v prihodnosti. Minister bo sodeloval s panelom Novomedijska kultura na začetku 21. stoletja.

Kulturni forum v Sankt Peterburgu, na katerem bo minister Poznič gostoval do sobote, predstavlja izjemno priložnost za proaktivne politike s področja kulturne diplomacije, kulture in umetnosti.