Skoči do osrednje vsebine

Minister Gantar: Zahvala gre vsem državljanom, pa vendar v prihodnje ne smemo pozabiti na vse ukrepe

Minister Tomaž Gantar se je danes udeležil novinarske konference o aktualnem stanju glede bolezni COVID19. »Razglasili smo konec epidemije, kar pa ne pomeni brezskrbnosti, temveč začetek nekoliko drugačnega načina življenja«, je napovedal minister.

"Dejstvo pa je, da bolezni še ni konec," je nadaljeval. "Nimamo pravega zdravila, nimamo pravega cepiva, okužba se še vedno v manjši meri pojavlja med nami. Da bi preprečili nove žrtve in dodatno gospodarsko škodo, nas čaka še trdo delo, spoštovanje ukrepov, ki so v veljavi, in privajanje na nov način življenja. Čaka nas dosledno spoštovanje medsebojne razdalje, higiena kašlja, umivanja rok, uporaba zaščitnih mask in podobno«, je poudaril minister.

V veljavi ostajajo vsi predpisani ukrepi, ki niso bili preklicani s 1. 6. 2020, med drugim je obvezno tudi nošenje zaščitnih mask, in sicer:

  • v zaprtih javnih prostorih, kjer je medsebojna razdalja manjša od 1.5 metra,
  • v javnih prevoznih sredstvih,
  • pri osebah z respiratornimi obolenji,
  • pri zaposlenih v zdravstvenih ustanovah glede na stopnjo izpostavljenosti,
  • pri zaposlenih v vseh domovih za ostarele in vzgojno varstvenih zavodih za osebe s posebnimi potrebami,
  • pri obiskovalcih zdravstvenih ustanov, domov za ostarele in vzgojno varstvenih zavodih za osebe s posebnimi potrebami.

 Bolezen je najhuje prizadela domove za ostarele, kjer je bilo žrtev največ. Poudaril je, da so v domovih za starejše občane bolnišnično oskrbo, vsi ki so jo potrebovali, tudi dobili. Žal pa so nekateri izmed njih bitko s COVID-19 izgubili, kar kot zdravnik in minister za zdravje močno obžaluje Obenem je poudaril, da je bilo od 18.800 ljudi v domovih za ostarele okuženih le 1,7 odstotka. Domovi so bili že doslej kadrovsko in finančno podhranjeni, zato se bo v prihodnje zavzel za višje standarde.

V prihodnjem obdobju bo Slovenija intenzivno testirala najprej vse, ki bodo imeli znake respiratornih okužb. Zdravstveni sistem bomo prilagajali še naprej. "Na ta način bomo poskušali doseči, da tudi v primeru ponovitve bolezni ukrepi ne bodo tako strogi, predvsem pa da ne bodo tako hude gospodarske posledice, ki so v življenjsko stisko potisnile mnoge naše prebivalce«, je zaključil minister.

Po novinarski konferenci se je minister v parku pred Kliniko Golnik skupaj z direktorjem dr. Alešem Rozmanom in Veleposlanico ZDA go. Lyndo Blanchard udeležil slovesnosti ob koncu epidemije, ki je bila namenjena v zahvalo strokovnim ustanovam, lokalni skupnosti, donatorjem in medijskim hišam za odlično sodelovanje, učinkovito delo in odgovorno vedenje, ki so močno prispevali k uspešni zajezitvi epidemije. Prisotni so si skupaj ogledali tudi prelet letal, slovenskih in ameriških vojaških pilotov, v zahvalo borcem zdravstvenim delavcem, pripadnikom civilne zaščite in vsem drugim, ki so med epidemijo zagotavljali delovanje osnovnih sistemov v državi.