Skoči do osrednje vsebine

Minister Gantar: Selitev oskrbovancev iz DSOjev v bolnišnice, bi bila strokovno neutemljena

Minister Tomaž Gantar se je danes udeležili Odbora za zdravstvo, kjer je spregovoril o razmerah v domovih za starejše v času epidemije COVID-19. Poudaril je, da bi bila selitev oskrbovancev iz DSOjev v bolnišnice strokovno neutemljena. »O tem odloča stroka in ne politika, kar je edino pravilno. Da smo izpustili vse iz rok in so oskrbovanci v domovih za starejše drugorazredni državljani je politikantstvo in krivično do vseh, ki delajo vse in še več, da so varni tako oskrbovanci kot osebje. Trdim, da je vsak, ki je potreboval bolnišnično zdravljenje, tega tudi dobil«, je dejal.

Minister je povedal, da so ponekod so težave v domovih res izrazite, vendar, ko gledamo številke imamo v Sloveniji 102 domova, od tega ima pozitivne primere 25 domov in od teh 15 jih je samo v petih več kot dva pozitivna z COVID19. Po mnenju ministra je slika bolj kritična, ker so to institucij, ki so bile vrsto let zanemarjene, tudi na področju zdravstva in kadra.

»V tem času smo naredili maksimalno, kar se je dalo. Kadrovski primanjkljaj je ponekod takšen, da je težko skrbet za oskrbovance. Ekipe, ki smo jih pošiljali v domove, so ugotovile, da so pomanjkljivosti tudi na vseh drugih področjih. Glede na številk, ki so pred nami, bi lahko rekel, da smo dobri, podatki ki jih imamo pred sabo ne kažejo, da bi delali slabo«. Tudi podatki o umrljivosti ne kažejo odstopanj, kot na primer v drugih državah kjer so imeli večje izbruhe, je še dejal minister.

V nadaljevanju je minister orisal reševanje problematike v domovih za starejše:

»Najprej smo se lotili reorganizacije zdravstva, da je bilo slovensko zdravstvo kot ena bolnišnica. Za vsa področja smo imenovali odgovorne osebe. Zmogljivosti zdravstvenega sistema so uspele zadostiti potrebam. Celotne opreme je bilo v bolnišnicah dovolj. Ko smo uredili zdravstveni del, smo se začeli ukvarjati s tem, kako skrbeti v domovih za starejše občane.

Za vsako področje smo določili koordinatorja na primarnem nivoju, ki je skrbel izključno za domove in je imel pristojnost, da po potrebi vključi v delo dodatni kader. Koordinator je povezan tudi s koordinatorjem na sekundarnem nivoju. V sodelovanju so se, ko je bilo potrebno, dogajale premestitve v bolnišnice. Trdim, da je vsak, ki je potreboval bolnišnično zdravljenje, tega tudi dobil. Seveda pa vsak pozitiven ne predstavlja tudi bolnik za COVID19. Večji delež oskrbovancev je tudi asimptomatskih. Vsak starostnik pa ni tudi primeren za premestitev na intenzivno nega, zato smo vključili tudi strokovnjake s področja paliative. Skrbno je bilo strokovno ocenjeno, kdo je tisti, ki je primeren za premestitev v bolnišnico. Upoštevati pa je potrebno tudi, da je dom oskrbovancem drugi dom, premestitev bi bila za nekatere zelo stresna. Lahko bi celo umrli zaradi tega.

Ugotovili smo tudi, da je kar nekaj institucij, kakšnih deset, ki sploh niso dovolili spustiti ekip v dom. Ministrstvo za zdravje prisilnih ukrepov ne more izvajati. Najbolj kritični domovi so bili: Metlika Šmarje pri Ješah in zdaj Ljutomer.

Iz Ljutomera dobivamo informacije, da niso spoštovali navodil že od začetka. Do izbruha epidemije so dovolili obiske in nudili malice in je bilo samo vprašanje časa, do kdaj bo prišlo do večjega izbruha. Imamo tudi pisne izjave stroke, da se z direktorjem doma enostavno ne da delati, kar pa je problem hiše in ne zdravstva. V domu je potrebno urediti razmere in vzpostaviti red ter zagotoviti spoštovanje navodil in ukrepov, zato bomo del bolnikov iz DSO Ljutomer začasno premestili v SB Ptuj.