Skoči do osrednje vsebine

Minister Gantar: S sprejetimi ukrepi in rezultati smo lahko zadovoljni, krivulja epidemije se obrača navzdol

Minister za zdravje Tomaž Gantar je danes v izjavi za medije povedal, da smo s sprejetimi ukrepi in njihovimi rezultati lahko zadovoljni. »Krivulja širjenja epidemije se je obrnila navzdol, razmere pa smo uspeli stabilizirati. Naša stalnica dlje časa bo izogibanje tesnejših osebnih stikov, higiena rok in ustrezna zaščita. Razmišljamo o razširitvi dovoljenih zdravstvenih storitev. Ne želimo onemogočati zdravljenja vsem, ki ga potrebujejo. Na daljši rok lahko določene lažje bolezni postanejo nujna in težko ozdravljiva stanja«, je dejal minister.

V teh treh tednih je v zdravstvu prišlo do zaostanka, ki ga ne želimo stopnjevati. Od 11. aprila ponovno pričenjamo z elektivnimi posegi. Z Odlokom se ponovno uvaja izvajanje elektivne (nenujne) ambulantne specialistične dejavnosti (ambulantna specialistka, ambulantna diagnostika), rehabilitacije in drugih nenujnih oblik zdravljenja. Vendar le pri tistih izvajalcih, ki za to lahko zagotavljajo organizacijske pogoje in za paciente, ki imajo negativno epidemiološko anamnezo in nimajo prisotnih znakov okužbe dihal in pri katerih bi opustitev ali preložitev zdravstvene storitve vodila v poslabšanje zdravstvenega stanja. Osebe, ki že imajo napotnico za pregled in določen datum, naj v nobenem primeru same ne hodijo v ambulanto in tja same tudi ne kličejo. Na storitve se jim ni treba ponovno naročati, prav tako ne rabijo nove napotnice.

Tako institucionalna oskrba starejših kot zdravstvo sta bila v zadnjih letih zapostavljena in investicijsko podhranjena. "Danes sta tako najbolj izpostavljena dva sistema, ki sta bila v zadnjih letih dokaj zapostavljena. Lovimo ravnotežje, mislim, da smo uspeli urediti veliko stvari, a vsega nadoknaditi za vsa ta leta nazaj se v kratkem času ne da," je posvaril.

 Glede finančnega stanja zdravstvenih zavodov je minister za zdravje povedal, da je v pripravi splošni dogovor, s katerim bodo zagotovili normalno delovanje in ustrezno likvidnost. Če bo epidemija trajala predolgo, zdravstveni zavodi ne bodo mogli nadoknaditi vsega izostanka dela, priznava Gantar, čeprav ocenjuje, "da se bo v tej smeri dalo veliko narediti".

Poudaril je še, da bo vse stroške zdravstvenih zavodov, ki so vezani neposredno na epidemijo covida-19, kril proračun. Pri tem je izpostavil materialne stroške, stroške zdravil ter nagrajevanja zaposlenih.A to ne pomeni, da bo proračun avtomatično kril tudi morebitni izpad prilivov Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. "Kakšne bodo posledice za zdravstveno zavarovalnico ob koncu leta, bomo videli na osnovi tega, kar se bo dogajalo na področju gospodarstva," je pojasnil Gantar. Projekcije so tukaj namreč zelo različne.Šele ko bo jasno, kakšno bo zmanjšanje prilivov, bo mogoče iskati rešitev, kako izpad nadomestiti. Dejstvo pa je, da je imel zavod tudi nekaj prihrankov, je še poudaril Gantar.

Na novinarski konferenci je sodeloval tudi član svetovalne skupine v okviru Ministrstva za zdravje dr. Miroslav Petrovec, ki je povedal, da bomo pričeli s testiranjem reprezentativnega vzorca prebivalcev Slovenije , od 1000 do 1500 oseb. V raziskavi vzorca bomo preverjali ali so posamezniki nevede že preboleli COVID - 19 oziroma ali to bolezen morda trenutno prebolevajo.