Skoči do osrednje vsebine

Minister Erjavec se je zahvalil pripadnikom Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi

Minister za obrambo Karl Erjavec je danes, v ponedeljek, 2. decembra, na Ministrstvu za obrambo sprejel pripadnike Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi.

Izpostavil je nedavno akcijo enote v Mariboru, kjer so deaktivirali in odstranili 250- in 500-kilogramsko bombo iz druge svetovne vojne. Dejal, da je uspešno opravljena akcija primer, kako se pripraviti na tako operacijo ter zagotoviti varnost v našem drugem največjem mestu. Minister Erjavec je tudi poudaril, da je enota, ki deluje v okviru Civilne zaščite nekaj edinstvenega na svetu, saj so njeni pripadniki, ki so visoko usposobljeni strokovnjaki za prepoznavo, odstranjevanje in uničevanje neeksplodiranih ubojnih sredstev, prostovoljci, delujejo pa kot profesionalci. Pripadniki enote so obdobju zadnjih 15 let so opravili več kot 6000 intervencij ter uničili 100.000 kosi neeksplodiranih sredstev, katerih teža je presegla 120.000 kilogramov.

Minister Erjavec se je pripadnikom Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi iskreno zahvalil za njihovo človekoljubno poslanstvo, pri opravljanju katerega se vsakodnevno soočajo z nevarnostjo in tvegajo svoja življenja in zdravje ter njim in njihovim družinam voščil ob prihajajočih praznikih.

V imenu pripadnikov Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi se je ministru za sprejem zahvalil poveljnik enote Darko Zonjić. Izrekel je pohvalo tudi vsem službam, ki so poleg enote sodelovale v tej uspešni akciji v Mariboru. Letos so pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi opravili že 416 intervencij ter odstranili 3.500 kosov neeksplodiranih sredstev v skupni teži 7.500 kilogramov.

Zvočna posnetka (MP3):