Skoči do osrednje vsebine

Minister Erjavec je nagovoril člane in članice Zveze slovenskih častnikov ob 25-letnici njenega delovanja v samostojni Sloveniji

Minister za obrambo Karl Erjavec se je v soboto, 23. novembra, v Mariboru kot slavnostni govornik udeležil slavnostne akademije Zveze slovenskih častnikov (ZSČ) ob 25-letnici njenega delovanja v samostojni Sloveniji.

Minister je povedal, da mu je v veliko čast, da lahko nagovori člane in članice ZSČ ob pomembnem jubileju, ter da se z njimi srečuje prav na državni praznik – dan Rudolfa Maistra, in to v Mariboru, mestu pomembnih zgodovinskih dogodkov.

Poudaril je, da je Zveza slovenskih častnikov za Ministrstvo za obrambo in Slovensko vojsko strateško partnerska organizacija ter pri tem izpostavil njihovo podporo načrtom v dobro obrambnega sistema in Slovenske vojske ter ozaveščanje slovenske javnosti.

Zveza slovenskih častnikov je domoljubna organizacija posebnega družbenega pomena, ki deluje v javnem interesu na področju obrambe, je poudaril minister za obrambo in dodal, da gre za organizacijo vojaško izobraženih in usposobljenih ljudi z bogatimi izkušnjami, ki jim je mar za našo državo in za njeno prihodnost. Še posebej je izpostavil dejavnost Zveze slovenskih častnikov na izobraževalnem in strokovnem področju.

V nadaljevanju je minister članom in članicam Zveze slovenskih častnikov predstavil dejavnosti Ministrstva za obrambo v zvezi s pripravljenostjo in odzivanjem na spremembe varnostnega okolja naše države. V zvezi s tem je izpostavil novo Resolucijo o strategiji nacionalne varnosti, ki predstavlja tudi podlago za nadaljnje dokumente, kot so predlog nove Resolucije o dolgoročnem programu opremljanja in razvoja Slovenske vojske, Obrambne strategije Republike Slovenije in Srednjeročnih obrambnih programov. »Pomembno je, da imamo Slovensko vojsko, ki bo odgovorila na vse varnostne izzive. Glavna in ključna naloga Slovenske vojske pa je seveda obramba domovine«, je poudaril minister Erjavec, ki se je članicam in članom ZSČ zahvalil za promocijo Slovenske vojske na državni in lokalni ravni ter tudi za seznanjanje mladih o poklicih na obrambnem področju. »Vem, da boste kot domoljubi storili vse, da se to domoljubje ohrani«, je poudaril minister.

Članom in članicam Zveze slovenskih častnikov je minister čestital ob 25-letnici ter ob državnem prazniku dnevu Rudolfa Maistra. »Bodimo ponosni na generala Rudolfa Maistra. Nosimo ga v srcu, potem bomo vedeli, kam je potrebno iti«, je ob koncu dejal minister za obrambo Karl Erjavec.

Zbrane je nagovoril tudi predsednik Zveze slovenskih častnikov generalmajor dr. Alojz Šteiner, v imenu prejemnikov priznanj pa se je zahvalil generalmajor Ladislav Lipič.

V kulturnem programu so nastopili Moški pevski zbor Gorščaki in zasedba Orkestra Slovenske vojske.

Zvočni posnetek govora ministra za obrambo Karla Erjavca (MP3)