Skoči do osrednje vsebine

Minister Česnik na obisku v Adelaide

Peter Česnik, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu, je imel proti koncu gostovanja v Avstraliji v prestolnici zvezne države Južna Avstralija, Adelaide, nekaj zelo zanimivih pogovorov. V četrtek, 14. novembra, ga je v svoji palači sprejel guverner Južne Avstralije Hieu Van Le.

V pogovorih sta se dotaknila predvsem možnosti krepitve sodelovanja med Južno Avstralijo in Slovenijo na različnih področjih, še posebej v povezavi s slovensko skupnostjo. Guverner je sicer ljubitelj medu in čebelarstva in ima na vrtu guvernerske palače dva panja, tako kot minister Česnik, ki je v Avstraliji živel 36 let, pa je tudi on v bistvu priseljenec, saj je v Avstralijo prišel v mladih letih iz Vietnama.

Minister je istega dne obiskal Avstralsko vinarsko središče (National Wine Centre of Australia), ki skrbi za promocijo avstralskih vin, zelo pa ga zanima tudi morebitni uvoz sadike mariborske stare trte.

V slovenskem verskem središču Svete družine je skupaj s še nekaterimi člani misijona (Kresevič, Dodič, Legiša) ministra sprejela Rosemary Poklar, ki je med vedno bolj ključnimi osebami, ko govorimo o ohranjanju slovenstva v tem delu Avstralije, saj med drugim vodi radijsko oddajo, ki je na sporedu kar dvakrat tedensko. V središču imajo sicer mašo dvakrat mesečno, ko jih obišče p. David Šrumpf iz Melbourna.

Slovenska skupnost v Adelaide je razmeroma majhna, a še vedno dokaj dejavna, v veliki meri jim je uspel tudi prenos dejavnosti na drugo generacijo. Poleg Poklarjeve je glavni promotor, med drugimi, prav gotovo častni konzul RS Adrian Vatovec, sin primorskih izseljencev. Poleg tega, da je zelo dejaven v slovenskem društvu, da igra harmoniko in komponira »slovenske« skladbe, je tudi moderator facebook strani z okoli 34.000 sledilci, med katerimi jih je vsaj 2.400 iz Adelaide in okolice.

Vatovec je bil tudi glavni organizator celotnega ministrovega obiska v tem mestu. Na vseh srečanjih v tem kraju je bil navzoč tudi veleposlanik RS v Avstraliji Jure Rifelj.

Zadnje tega dne je bilo srečanje z rojaki v Slovenskem društvu Adelaide, kjer je ministra kljub razmeroma neugodnemu terminu pričakalo več deset Slovenk in Slovencev. Minister je ob tej priložnosti podelil priznanje urada za dolgoletno delo v društvu Olgi Hrvatin in Milanu Vrabcu.