Skoči do osrednje vsebine

Minister Bertoncelj na globalnem forumu OECD za skupen boj proti davčnim utajam

Minister za finance dr. Andrej Bertoncelj se je danes v Parizu udeležil 10. jubilejnega zasedanja Globalnega foruma za preglednost in izmenjavo informacij za davčne namene pri Organizaciji za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD). Zavzel se je za skupen boj proti davčnim utajam, saj imajo enostranski ukrepi posameznih držav manj možnosti za uspeh.

Zasedanja foruma, ki ima trenutno 158 članic, se je udeležilo več kot 60 ministrov za finance držav članic foruma, pa tudi predstavniki drugih mednarodnih organizacij in ostali visoki gostje. Izpostavili so uspehe, ki so jih države s sodelovanjem v tem forumu dosegle pri odpravljanju varnih pristanov za utajevalce davkov, in na primerih pokazali, kako deluje večstransko sodelovanje na davčnem področju. Ozrli so se tudi v prihodnost in določili agendo za prihodnja leta.

Slovenija zelo podpira aktivnosti globalnega foruma na področju mednarodnega sodelovanja. Minister Bertoncelj je na povabilo OECD sodeloval na panelu z naslovom »Je konec davčnih škandalov? Kaj sledi?«. Po ministrovem mnenju v boju proti davčnim utajam in izogibanju davkom ne moremo zmagati s kratkoročnimi in enostranskimi ukrepi. »Za to potrebujemo globalno akcijo, saj imajo enostranski ukrepi posameznih držav manj možnosti za uspeh,« je dejal minister. Na panelu, ki ga je moderiral švicarski novinar Alexis Favre, sta poleg ministra Bertonclja sodelovala še norveška finančna ministrica Siv Jensen in ekvadorski podpredsednik Otto Sonnenholzner.

Kot enega od koristnih pripomočkov za nadaljnje sodelovanje je dr. Bertoncelj izpostavil avtomatično izmenjavo informacij. Strinjal se je tudi, da bi bilo v luči novih izzivov, ki jih med drugim prinaša digitalizacija, mehanizem avtomatične izmenjave informacij dobro nadgraditi in še razširiti.

Aktivnosti Finančne uprave RS so usmerjene v učinkovit boj proti davčnim utajam, izogibanju davkom in agresivnemu davčnemu načrtovanju. V tej luči smo aktivni v izmenjavi informacij s tujimi davčnimi organi, je povzel minister Bertoncelj, ki se zaveda, da je pomembno tudi učinkovito pobiranje davkov. V sodelovanju z drugimi članicami EU si zato na ravni Unije prizadevamo za izboljšanje učinkovitosti nacionalnih sistemov pobiranja davkov.

Minister je v svojem govoru poudaril tudi, da je Slovenija kot članica globalnega foruma OECD ena od 22 jurisdikcij, ki je v prvem krogu ocenjevanja standarda preglednosti in izmenjave informacij za davčne namene na zahtevo prejela oceno skladno, kar je najvišja možna ocena.

Leta 2018 je skoraj 100 držav in jurisdikcij, ki so se zavezale k implementaciji standarda avtomatične izmenjave informacij o finančnih računih v davčnih zadevah, avtomatično izmenjalo informacije o več kot 47 milijonih računov. Analiza OECD kaže, da večja davčna preglednost poleg ustvarjanja pomembnih davčnih prihodkov spreminja tudi obnašanje davčnih zavezancev. Avtomatična izmenjava informacij je tako v zadnjem desetletju v mednarodnih finančnih centrih povzročila upad bančnih depozitov od 20 % do 25 %.