Skoči do osrednje vsebine

Konzultacije državnega sekretarja Marka Štucina v Talinu

Državni sekretar Marko Štucin je v Talinu opravil konzultacije z Jonatanom Vseviovom, generalnim sekretarjem na Ministrstvu za zunanje zadeve, in Kyllike Sillaste-Elling, podsekretarko za politična vprašanja. Poleg dvostranskih odnosov so bile v ospredju pogovorov aktualne teme v EU in na mednarodni ravni, vključno v povezavi z vojno v Ukrajini.
Državni sekretar Marko Štucin in Kyllike Sillaste-Elling.

Državni sekretar Marko Štucin in Kyllike Sillaste-Elling. | Avtor: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

1 / 2

Državni sekretar Štucin je izpostavil pomen poglabljanja političnega dialoga in se zavzel za krepitev dvostranskega sodelovanja med državama. Sogovorniki so izmenjali poglede o aktualnih razmerah v Ukrajini, se zavzeli za nadaljnjo podporo tej državi in poudarili zagotavljanje odgovornosti ruskega režima za storjene zločine v Ukrajini. Ob tem je državni sekretar Štucin predstavil MLA konferenco, ki bo v organizaciji Ministrstva za zunanje in evropske zadeve potekala od 15. do 26. maja  v Ljubljani. Na konferenci se namreč pričakuje sprejem Konvencije o mednarodnem sodelovanju pri preiskavah in pregonu genocida, hudodelstev proti človečnosti, vojnih hudodelstev in drugih mednarodnih hudodelstev, s čimer bi se pomembno okrepili mehanizmi mednarodnega sodelovanja pri preiskavah in pregonu najhujših zločinov. 

Pogovori so potekali tudi o aktualnih razmerah na Zahodnem Balkanu, pri čemer je Štucin opozoril na pomen prizadevanj EU in izpostavil, da "Slovenija zagovarja širitveno politiko na države Zahodnega Balkana kot način zagotavljanja stabilnosti v regiji". Govora je bilo tudi o evropskih in evroatlantskih aspiracijah Ukrajine.

Državni sekretar je z estonskimi sogovorniki obravnaval še nekatera druga aktualna vprašanja, vključno glede načina odločanja v okviru EU na področju skupne zunanje in varnostne politike. Dotaknili so se vprašanja migracij, pri čemer so se zavzeli za iskanje celostnih rešitev na ravni Unije. Izmenjali pa so tudi mnenja glede širših varnostnih vprašanj v okviru priprav na julijski Vrh zveze NATO.