Skoči do osrednje vsebine

Konferenca o ustvarjanju pogojev za kakovostno novinarstvo

V soorganizaciji Sveta Evrope in Ministrstva za kulturo RS bo med 28. in 29. novembrom v Ljubljani potekala konferenca o pogojih za kakovostno novinarstvo ter pomenu medijske pismenosti in vprašanjih, ki jih odpira raba umetne inteligence v medijih.
Registracija na konferenco

(Zadnji) klic za kakovostno novinarstvo

Svet je na dosegu roke, od znanja in informacij, pa tudi dezinformacij, nas ločijo le kliki, a obilica virov, ki nam jih ponuja sodobni splet, ne zagotavlja boljšega dostopa do kakovostnih in raznolikih novic. Namesto vzpostavljanja skupnosti dobro informiranih državljanov so učinki pogosto prav nasprotni: drobljenje in polarizacija javnosti, in namesto razprave, temelječe na dejstvih in premisleku, v ospredje prihajajo čustva vzbujajoča sporočila z večjimi možnostmi za všečkanje in deljenje.

Digitalna transformacija, gospodarske in družbene spremembe so novinarstvo močno oslabile. Mnoge medijske hiše so na naraščajoče pritiske konkurence, ki ni več omejena samo na klasične ponudnike medijskih vsebin, odgovorile z zmanjševanjem stroškov, redčenjem vrst profesionalnih novinarjev in krčenjem raznolikosti virov in pogledov. Nekatere medijske organizacije so sicer spretneje od drugih izkoristile možnosti digitalnih tehnologij za bolj neposreden stik s svojimi občinstvi in za dostop do informacij, a to ne zadošča za ohranitev celotnega področja.

Mednarodna konferenca z naslovom »(Zadnji) klic za kakovostno novinarstvo« je pritegnila 30 mednarodnih govorcev iz vrst oblikovalcev politik na nacionalni in mednarodni ravni, regulatorjev, predstavnikov novinarjev, stanovskih in industrijskih združenj, medijev in tehnoloških platform, samoregulatorjev, civilnodružbenih organizacij in akademsko raziskovalnega področja. Na konferenci, na kateri ob panelistih pričakujemo še 100 udeležencev, bo predstavljen usklajen osnutek priporočila državam članicam o spodbujanju ugodnega okolja za kakovostno novinarstvo v digitalni dobi. Pet panelov z različnimi vsebinskimi poudarki bo posvečenih razpravi o tem, kakšno novinarstvo nam danes predstavlja kakovostno novinarstvo; o nujnih pogojih za tovrstno novinarstvo in odgovornosti posameznih akterjev, vključno z državo in njenimi institucijami; o načinih pridobivanja zaupanja in angažiranosti na strani občinstev; o vlogi tehnoloških orodij in odgovornosti platform; ter o pomenu medijske pismenosti. Konferenco bosta odprla vodja oddelka za informacijsko družbo pri Svetu Evrope Patrick Penninckx in minister za kulturo Zoran Poznič.

Več o konferenci lahko najdete na spletni strani Sveta Evrope