Skoči do osrednje vsebine

Jutri se začenja Evropski teden zmanjševanja odpadkov: V Sloveniji v dveh letih več kot 110 prijavljenih akcij

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Jutri se začenja Evropski teden zmanjševanja odpadkov, v sklopu katerega se še intenzivneje posvečamo dobrim praksam in priporočilom, kako učinkovito preprečevati nastajanje odpadkov. V Sloveniji bomo v središče postavili ponovno uporabo, s poudarkom na kosovnih odpadkih, odpadnemu tekstilu in odpadnih oblačilih ter odpadni embalaži.
1 / 2

V Sloveniji je uradno prijavljenih 49 akcij, po neuradnih ocenah pa naj jih bi se jih odvilo več kot 100.Evropski teden zmanjševanja odpadkov je od leta 2008 ko je bila akcija organizirana prvič, iz manjše pobude  zrastel v eno največjih evropskih ozaveščevalnih pobud, v sklopu katere se je do danes odvilo več kot 100.000 akcij v kar 47 evropskih državah. Samo letos se jih bo odvilo več kot 9.000.

Slovenija v pobudi sodeluje od leta 2010, od leta 2014 pa je koordinatorstvo prevzela Zbornica komunalnega gospodarstva, ki ga v zadnjih letih vodi v soorganizaciji z Ministrstvom za okolje in prostor.” S skupnimi močmi smo uspeli doseči, da je postal Evropski teden zmanjševanja odpadkov največja ozaveščevalna akcija tudi v Sloveniji, kar dokazuje vse večje število sodelujočih in rekordno število prijav, ki jih je v zadnjih dveh letih več kot sto deset. ” je dejal Iztok Rozman iz Zbornice komunalnega gospodarstva.

 

Letos večja pozornost na ponovni uporabi

Preprečevanje nastajanja odpadkov je najbolj zaželeno vedenje pri ravnanju z odpadki -  najboljši odpadek je namreč tisti, ki ga ni. Obstajajo številni načini, kako lahko proizvedemo manj odpadkov, eden izmed bolj učinkovitih je ponovna uporaba. V sklopu Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov je zato v Sloveniji v središču ravno ponovna uporaba, s poudarkom na treh vrstah odpadkov: kosovni odpadki, odpadni tekstil in odpadna oblačila ter odpadna embalaža. V centrih ponovne uporabe iz starih izdelkov, pohištva in oblek pripravijo vsako leto 250 ton uporabnih kosov za nadaljnjo uporabo. Pri tem so pozorni na to, da pri popravilih ali izdelavi novih izdelkov ne uporabljajo novih materialov ali virov in da česar ne morejo uporabiti, reciklirajo ali usmerijo k različnim odjemalcem. Marinka Vovk, ustanoviteljica centrov ponovne uporabe, pravi, da smo v Evropi primer dobre prakse, ključna težava pa je, da je trg majhen in da primanjkuje sistemske podpore te dejavnosti.

 

 

Na ministrstvu za okolje in prostor se zmanjšuje plastika za enkratno uporabo

Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) si že dlje časa prizadeva zmanjševati uporabo plastike za enkratno uporabo v svojih prostorih. MOP je med drugim tudi prejemnik in podpornik certifikata VODA IZ PIPE. Plastične kozarce za enkratno uporabo  so tako zamenjali stekleni kozarci in skodelice, iz čajnih prostorov in kuhinjskih kotičkov so že pred časom odstranili vse balone za vodo, na avtomatih za kavo pa se lahko izbere možnost za uporabo svojih skodelic. ”Na Ministrstvu za okolje in prostor verjamemo, da naše delo presega zgolj zadovoljevanje zakonskih okvirjev in temelji tudi na spreminjanju vedenjskih vzorcev ter spodbujanju odgovornejšega vedenja do okolja. To pa pomeni, da tudi sami uresničujemo zadane zaveze in smo s svojim delovanjem za dober vzgled.” je dejala Jana Miklavčič, vodja Sektorja za odpadke na Ministrstvu za okolje in prostor.

 V Zbornici komunalnega gospodarstva so ob letošnjem Evropskem tednu zmanjševanja odpadkov odločili za drugačno akcijo, ki ne bo potekala v obliki dogodka, temveč v obliki komunikacije na družbenih omrežjih. V akciji Ponovno uporabo spremenimo v navado bodo tako s pomočjo družbenih omrežij komunalnih podjetij delili izkušnje posameznikov, ki filozofijo ponovne uporabe in odgovornega vedenja uspešno udejanjajo v vsakdanjem življenju, ter na ta način k sodelovanju povabili tudi sledilce. Tako bodo skušali za ponovno uporabo navdušiti kar čim več prebivalcev.