Skoči do osrednje vsebine

Hitrejša aktivacija prejemnikov denarne socialne pomoči

Vlada Republike Slovenije je sprejela predlog Zakona o spremembah in dopolnitvi Zakona o socialno varstvenih prejemkih in ga pošlje Državnemu zboru Republike Slovenije v obravnavo po skrajšanem postopku.

Predlog  Zakona o spremembah in dopolnitvi Zakona o socialno varstvenih prejemkih se nanaša na področje denarnih socialnih pomoči. S tem predlogom zakona zasledujemo dva cilja, in sicer:  

  1. Razmejiti denarno socialno pomoč (DSP) in minimalno plačo, pri čemer DSP ostaja 392,75 €
  2. hitrejša aktivacija upravičencev do denarne socialne pomoči na trgu dela.

Za razmejitev DSP in minimalne plače predlagamo ukinitev dodatka za delovno aktivnost (DDA), saj z vidika gospodarskih razmer in stanja na trgu dela, kjer primanjkuje delovne sile, DDA ni več ustrezno umeščen v institut DSP.  DDA je namreč bil sprejet kot ''dodatek k DSP'' v času največje gospodarske krize leta 2011, ko je bila DSP zelo nizka in je znašala 230,00 evrov. DSP danes znaša 392,75 evrov, torej za 160 evrov več in skupaj z DDA dosega že skoraj 600 evrov oziroma 89 % minimalne plače.Posledica te anomalije sistema je, da DSP danes postaja redni dodatek delovne aktivne populacije in to v času, ko nam na trgu dela primanjkuje delovne sile. To se odraža tudi v skokovitem porastu upravičencev do DSP, in sicer se je od aprila lani do danes število upravičencev povečalo za okoli 14.000.  

Cenzus, ki predstavlja mejo preživetja za 4 člansko družino ( višino denarne socialne pomoči, ki jo lahko prejme štiričlanska družina brez dohodkov in premoženja) znaša 1.080,06 evrov in ostaja nespremenjen tudi v prihodnje. Ukinja se dodatek za delovno aktivnost, ki je ta znesek lahko zvišal tudi do 1382,48 evrov. 

Ukinitev dodatka za delovno aktivnost bomo ublažili z novim ukrepom, ki ga pozna tudi primerjalna zakonodaja in sicer, da prejemek, ki ga brezposelne osebe, ki so vključene v ukrepe aktivne politike zaposlovanja, katerih cilj je zaposlitev, iz tega naslova prejmejo, ne vpliva na denarno socialno pomoč.

Po novem bo tako, če se bo brezposelna oseba, ki je prejemnik DSP, vključila v aktivno politiko zaposlovanja in iz tega naslova prejela prejemek, le-ta ne bo vplival na njeno denarno socialno pomoč. Ta sprememba je za hitrejšo aktivacijo upravičencev do denarne socialne pomoči na trgu dela ključna, še posebej, ker imamo pomanjkanje delovne sile na trgu dela.